Vsako leto športni navijači izberejo predstavo športnika, na katero bomo nekoč gledali kot trenutek, ko se je rodila zvezda, so zapisali pri SI. V zadnjih letih so to nagrado prejeli ameriški nogometaš NFL Alvin Kamara, kamerunski košarkar Joel Embiid in portoriški baseballist Francisco Lindor. Omenjeni so pomembno prispevali k ekipam in pokazali največji napredek glede na leto poprej.

Letos je ta čas pripadla 20-letnemu slovenskemu košarkarju Dončiću, ki že ima rekord po številu trojnih dvojčkov pred dopolnjenim 21 letom v zgodovini prvenstva NBA in je ta čas vodilni košarkar lige v tej prvini. Na 19 tekmah to sezono je v povprečju dosegal po 30,6 točke (tretji strelec lige), 9,6 podaje (drugi podajalec) in 9,9 skoka (15. skakalec).

Še vedno ima Dončić zavidljiv niz 15 zaporednih tekem z vsaj 20 točkami, petimi skoki in petimi asistencami, kar je četrti najdaljši niz vse od sezone 1976/77. Le slovitemu Michaelu Jordanu (18 tekem v nizu) ter Russellu Westbrooku (16 in 17 tekem zaporedoma) je to uspelo večkrat kot Dončiću.

Mladi Slovenec je po lanski nagradi najboljšega novinca leta v ligi NBA v svoji drugi sezoni onkraj luže še nadgradil svoje predstave.

Revija SI bo nagrado slovesno podelila 9. decembra na prireditvi športnik leta v New Yorku.