Potem ko sta se v 5. krogu lige ABA med seboj udarili Krka in Primorska, 6. krog prinaša drugi slovenski obračun v jadranskem tekmovanju. V Kopru se bosta jutri ob 20. uri pomerili Primorska in Cedevita Olimpija. Obema gre v ligi ABA za zdaj odlično, saj sta zbrali po štiri zmage in le en poraz. Glede na formo vloga favorita pripada gostiteljem, ki v dvorani Bonifika niso klonili že vse od 12. februarja, ko je v zadnjem krogu rednega dela lanske sezone državnega prvenstva zmago odnesla Krka, od takrat pa so doma v vseh tekmovanjih nanizali 22 zmag.

Poleg tega, da gre za slovenski obračun, bo tekma med Primorsko in Olimpijo zanimiva tudi zaradi trenerskega dvoboja med Jurico Golemcem in Slavenom Rimcem, ki sta sicer velika prijatelja in nekdanja sodelavca. Ko je Cibona novembra 2013 odpustila Nevena Spahijo in na njegovo mesto postavila dotedanjega pomočnik Rimca, je ta v klub nemudoma potegnil Golemca. Skupaj sta spisala največje presenečenje v dosedanji zgodovini lige ABA, ko sta klub, prežet s finančnimi težavami, pripeljala do naslova prvaka, in to na zaključnem turnirju v Beogradu, ko je naprej v polfinalu padla Crvena zvezda, v finalu pa še Cedevita. Cibona si je izborila mesto v evroligi, a ga odklonila, Rimac in Golemac pa sta novembra 2015 zaradi slabih rezultatov morala zapustiti zagrebški klub.

Njuna trenerska pot se je nato razšla, na neki način pa se bo znova združila jutri, le da si bosta tokrat stala nasproti. Primorska po izjemni lanski sezoni, v kateri je osvojila vse, kar se je dalo, tudi v letošnji igra izjemno in je na desetih letošnjih tekmah v vseh tekmovanjih klonila le proti Crveni zvezdi. »V ligi ABA smo si želeli pet zmag, a ni bilo realno razmišljati niti o štirih. Delamo dobro, z nekaterimi igralci že tretje leto, in to se povrne,« pravi Jurica Golemac, ki kljub izjemnim igram moštva še vidi prostor za napredek. »V obrambi moramo biti še bolj osredotočeni na stvari, o katerih se dogovorimo. Več moramo razmišljati v igri in se še bolj truditi. Če se zadovoljiš z doseženim, potem nima smisla.« Primorska se torej z doseženim na uvodu lige ABA ni zadovoljila, naslednja na njenem seznamu žrtev pa je Olimpija. »Olimpija je odlična ekipa in je izredno dobro vodena. Premore odlične posameznike, moštvo pa iz tedna v teden igra bolje. Zagotovo so Ljubljančani eni od favoritov lige ABA, kar je za nas še dodaten motiv,« pravi Golemac.

Olimpija optimizem pred tekmo s Primorsko črpa iz srede, ko je v 6. krogu evropskega pokala v Carigradu proti Darušafaki dosegla prvo zmago v tem tekmovanju. Ljubljančani so v letošnji sezoni dobre predstave pokazali le proti Megi, Partizanu in že omenjeni Darušafaki, kjer sta bila skupna imenovalca kolektivna igra v napadu in dobra obramba. »Koprčani imajo močno ekipo, ki igra zelo dobro. Premorejo individualno kakovost v obliki Šiška, Jagodića Kuridže in Harrisa, preostali igralci pa imajo natančno razdeljene vloge in počnejo to, kar morajo, da je ekipa uspešna. Če želimo računati na uspeh, bomo morali igrati bolje kot na zadnjih tekmah,« razmišlja trener Olimpije Slaven Rimac.

Liga ABA, 6. krog: FMP – Mornar sinoči, danes ob 18. uri: Zadar – Partizan, ob 20. uri: Budućnost – Cibona, jutri ob 20. uri: Primorska – Olimpija, ponedeljek ob 18. uri: Krka – Mega, ob 21. uri: C. zvezda – Igokea.