Pa je prišla. Prva evropska zmaga košarkarske Cedevite Olimpije. Po petih zaporednih porazih v evropskem pokalu in predvsem načinih, kako je do njih prišlo, se je v zmajevem gnezdu že prižgal manjši alarm, a so Ljubljančani končno našli dovolj zbranosti in moštvenega duha, da so prebili evropski led. V Carigradu je padla Darušafaka, pri Olimpiji pa so odločeni, da tudi zavoljo izenačenosti v skupini C še ne bodo vrgli puške v koruzo in še niso obupali nad napredovanjem v drugi del.

Čeprav so v taboru Olimpije poudarjali, da morata biti motiviranost in energija na višji ravni, so v današnji obračun znova vstopili izredno medlo. Kot da bi bilo igralcem v oranžnih dresih že vnaprej vseeno, ali bodo v Carigradu prekinili črn evropski niz, ki je trajal že 15 tekem. Obramba je bila znova porazna, na trenutke pa je delovalo, kot da Ljubljančani namerno puščajo nasprotnika do lahkih košev. Darušafaka je to seveda izkoriščala in rešetala mrežico zmajev. Turško moštvo je zadelo prve štiri mete za tri točke in si hitro nabralo enajst točk naskoka. Kazalo je, da se gostom obeta nov dolg evropski večer, ko je na sceno stopil Filip Krušlin. Košarkar, ki je bil gotovo prvi v mislih športnega direktorja Sanija Bečirovića, ko je govoril o posameznikih, od katerih so v klubu pričakovali veliko več. Hrvaški branilec je ob koncu prve četrtine zadel zaporedni trojki, s tem pa podžgal soigralce, ki so začeli kazati povsem drugačen obraz. Darušafaka naenkrat ni več prihajala do lahkih košev, ob dobrem skoku pa je Olimpija lahko razvila hitro tranzicijsko igro, v kateri so se ji ponujali marsikateri odprti meti. Ob Krušlinu se je razigral še Mikael Hopkins, zaostanek pa se je hitro pretopil v prednost. Največja je bila osem točk tik pred polčasom.

Pred začetkom drugega je sledilo vprašanje za milijon dolarjev – ali lahko Olimpija zadrži dobro igro iz druge četrtine in tekmo pripelje do uspešnega konca? Prevečkrat so Ljubljančani v letošnji sezoni v drugih 20 minutah popustili in iz rok izpustili priigrano, a tokrat ni bilo tako. Darušafaka se kajpak ni predala in je ves čas močno pritiskala ter poskušala vplivati tudi na sodniško trojico, a brez uspeha. Zmaji so si pot do zmage tlakovali predvsem s konstantno igro v obrambi, kar mora biti kažipot tudi za prihodnje obračune. Na takšnem način jim namreč zmage niso odvzele niti izgubljene žoge, ki jih je bilo kar 19.

Prav to je po tekmi izpostavil tudi trener Slaven Rimac. »Razen proti Joventutu smo se na vseh drugih štirih tekmah v evropskem pokalu znašli v podobni situaciji kot tokrat. Prigarali smo si vodstvo okoli desetih točk, a ga nismo znali zadržati. To pot je razliko naredila obramba. Ostali smo skupaj, iz tira pa nas nista spravila niti slabši napad in veliko število izgubljenih žog. Temu se reče moštvena zmaga in ponosen sem, da nam je uspelo. Sedaj moramo tako nadaljevati. Imamo kakovost, a nam je slab začetek v evropskem pokalu zbil nekaj samozavesti. Resnično upam, da bo ta tekma prinesla preobrat v miselnosti igralcev in nam vlila samozavest ter da bo pomenila točko preobrata v sezoni.«

Evropski pokal, 6. krog, drugi izid skupine C: Unics – Brescia 77:63, Joventut – Nanterre 79:77 (Omić 12, Prepelič ni igral za Joventut).