Čeprav je trener Safet Hadžić pred mestnim derbijem z Bravom igralce opozarjal, kaj se zgodi, če greš v tekmo prelahkotno, kot je to naredil Maribor proti Triglavu, se je Olimpija v Šiški zelo namučila za zmago. »Vložiti smo morali ogromno moči, da smo premagali dobri Bravo. Bolj konkretni smo bili v drugem polčasu, na koncu pa je bilo veliko panike po golu Brava. Vesel sem, da smo prvi, ker smo jeseni v kompletu pokazali najboljšo in najlepšo igro z največ goli,« je bil jasen Safet Hadžić.

Vukušić se je odkupil za zastreljano enajstmetrovko

Olimpiji na težkem in ozkem igrišču v Šiški v prvem polčasu ni uspelo razviti svoje prepoznavne igre. Za nameček se je že v 20. minuti poškodoval vezist Cekici (stegenska mišica in sezona je zanj končana), ki bi s svojo podajo lahko prebil blok odlično organiziranega Brava. Ante Vukušić je v finišu prvega polčasa zastreljal enajstmetrovko, pa tudi idealnega odbitka ni znal pospraviti v mrežo, ker je v golu gostiteljev blestel 22-letni Igor Vekić. »Pride takšen dan, a Vukušić, ki je zelo čustven igralec, bo še naprej streljal enajstmetrovke,« je dodal Hadžić.

Po dobrem prvem polčasu so igralci Brava zavohali kri in začutili, da bi lahko osvojili vsaj točko. V drugem delu je Vekić s svojimi obrambami spravljal v obup Vukušića, Menala, Valenčiča in Savića. Ko je že kazalo, da bo Bravo osvojil točko, sta gola za Olimpijo dosegla največja dolžnika Ante Vukušić (16. gol v sezoni) in Joaquim Lupeta. Kronala sta veliko premoč, potem ko so gostiteljem začele pohajati moči in so ob pomanjkanju zbranosti začeli delati napake, največjo najbolj izkušeni Žinko.

»Dobra tekma, le rezultat je znova slab. Dokler smo lahko držali ritem, pokrivali prostor in bili taktično disciplinirani v obrambi, smo bili nevarni za gol Olimpije. Prvi polčas je bil eden najboljših v sezoni, v drugem pa smo naredili nekaj neumnosti, kar je Olimpija nemudoma kaznovala. Ko je Olimpija zastreljala enajstmetrovko in se je žoga kotalila po liniji od ene do druge vratnice (strel Savića op. p.), sem pomislil, da bomo morda nagrajeni, a v seštevku je bilo premalo. Težko sestavimo 90 minut, da bi jemali točke najboljšim,« je tekmo videl trener Brava Dejan Grabić.

Posojeni igralec Olimpije Brkić potopil Maribor

Vlado Šmit, trener Triglava, je bolj ugibal kot vedel. Da se nikdar ni zgodilo, da bi Triglav dvakrat zapored zmagal v Ljudskem vrtu. Nikoli. Niti blizu. V petnajstih tekmah poprej so zmagali zgolj enkrat in še dvakrat na Gorenjsko odnesli po točko. V tej sezoni pa vseh šest. »Misliš, da boš zmagal, ker imaš dva 'zicerja' v eni minuti, in da se ti ni treba več braniti,« je skrušeno deloval trener Maribora Darko Milanič. Četrti letošnji poraz ni le znova odmeven, ampak spet zelo ranljiv. Do taktičnih fundamentov. Zakaj so branilci naslova izgubili tokrat? »Odločali smo se napačno, ko je začelo goreti. Škoda, da smo popustili pod vtisom lahkotnosti. Imam občutek, da smo popustili, ker smo si priigrali preveč priložnosti,« je Milaničeva nenavadna razlaga.

Zaman je v petek poudaril: »Dvoboja ne bomo dobili že danes, ampak jutri na igrišču.« In ko je Dino Hotić imel nemudoma dve priložnosti v enem napadu, je delovalo, da ne bo težav. Prvima dvema je sledilo še devetnajst (!) strelov. Prav toliko kotov. Poskusil je vsakdo, ki je lahko, še najmanjkrat (ne)opazno Luka Zahović ter znova obup(a)no Jasmin Mešanović in za povrh še nespretno Marcos Tavares. Da, tudi on je vstopil, takoj po polčasu na prsi dobil žogo, a se opotekel.

Toda bolj ko se je mučil Maribor, ki brez Roka Kronavetra nima igralca, ki bi premislil, preden bi pomeril, lepše in boljše je deloval Triglav. »Žal mi je, da ne igramo vseh tekem na tak način,« je poudaril Vlado Šmit. Njegova navodila so bila preprosta: »Rekel sem vezistom, naj udarijo čim prej, naj ne čakajo.«

Najbolj(e) ga je upošteval Goran Brkić, ki je posojen iz Olimpije. Pri prvem golu, ko se je Kenan Pirić iztegnil, a žogo odbil v vratnico, je opravil vse, da je Gaber Petric le še pospravil žogo v gol. Pri drugem pa je spet od vratnice pokazal, kaj se zgodi, ko obrambe ne razporeja poškodovani Jasmin Handanović. Najbrž tudi on, niti na dan, ko bi padel starostni rekord Amela Mujčonivća, ne bi bil ubranil tistega strela. Ali naslednjega, ko je Brkić znova neoviran mojstrsko naciljal, a zadel vratnico. Ko je Filip Janković nabil v Martina Milca, je še vedno delovalo, da bo Triglav prej zabil tretjega kot Maribor prvega. »Dobro smo zaprli sredino, svoje so oddelali boki. Moraš imeti kvaliteto, a tudi srečo,« je analiziral Aleš Mertelj, ki je edini slišal aplavz Ljudskega vrta. Že drugič.

Sežančani so zadržali serijo brez poraza na domačem igrišču, ki traja vse od konca avgusta. »Odličen zaključek prvega polčasa. V drugem zanimiva igra, remi je pravičen,« je poudaril domači trener Almir Sulejmanović. Slobodan Grubor je bil manj zadovoljen: »Z igro sploh ne, z izidom pa moram biti, ker bi lahko v drugem polčasu slavila ena ali druga ekipa.«