Niz Primorske je končan. Košarkarji koprskega moštva v dvorani Bonifika niso klonili vse od 12. februarja in v tem času dosegli 22 zaporednih zmag, a do 23. niso zmogli. V 6. krogu lige ABA so namreč naleteli na izjemno razpoloženo Cedevito Olimpijo, ki jo je zmaga proti Darušafaki v evropskem pokalu očitno prebudila. Ljubljančani so bili boljši vseh 40 minut in na koncu prišli do pete zmage v jadranskem tekmovanju.

Tisti, ki so danes zaradi sicer napovedanih individualnih pregledov zadnji prišli v dvorano Bonifika, so verjetno težko verjeli svojim očem. Olimpija je namreč v obračun krenila silovito in od samega uvoda začela polniti koš Primorske. Ljubljančani so več kot očitno naredili domačo nalogo in pritisnili na motorja igre Koprčanov Žana Marka Šiška ter ga utrujali tudi v napadu, saj ga je fizično močnejši Codi Miller - McIntyre ves čas napadal s hrbtno igro. To je odpiralo prostor za mete soigralcem, ki so bili pri tem sila precizni. Skoraj popolni. Olimpija je namreč v prvi četrtini za tri zadela vseh šest poizkusov (izstopal je Mikael Hopkins, ki je zadel tri), za dve pa od sedmih zgrešila le enega. Gostitelji so se znašli v položaju, ki ga niso vajeni, zmaji pa so jim z izjemno igro in veliko borbenostjo več kot očitno zbili tudi nekaj samozavesti. Košarkarji trenerja Jurice Golemca so bili tako manj natančni pri odprtih metih, ki jih navadno zadevajo, živčnost pa se je pokazala tudi v kakšni izgubljeni žogi več in neuspešno izdelani akciji. Nekdanji slovenski reprezentant je tako ob igrišču velikokrat negodoval nad potezami svojih igralcev, samo predstavljamo pa si lahko, kako vroče je moralo biti v slačilnici med glavnim odmorom.

A spremembe na parketu to ni prineslo. »Ni predaje,« so kljub visoki prednosti svojim ljubljencem s tribun sporočali domači navijači, ki so bili ves čas precej glasni. Primorska se nikakor ni predala in je poskušala vse, da bi prišla do preobrata, a to pot enostavno naletela na nasprotnika, ki je bil odločen in dominanten od uvodnega sodnikovega meta do zadnjega zvoka sirene. »Ključ do zmage je bila prva četrtina, ko smo Primorsko zadržali na 13 točkah, na drugi strani pa zadeli veliko metov in tako nasprotniku porušili načrt za tekmo. Iskren bom, nisem pričakoval, da lahko prikažemo takšno igro. Imamo kakovost, kar poudarjam ves čas, potrebujemo pa čas, da stvari postavimo na pravo mesto,« je poudaril trener Olimpije Slaven Rimac. Strateg Primorske Jurica Golemac je dodal: »Olimpija je igrala odlično na obeh straneh igrišča. V prvi četrtini smo bili resnično slabi, ritma pa nismo ujeli vse do konca.«

Debi Anzulovića

Potem ko je pri Krki igral, bil vodja mladinskega pogona, pomočnik in glavni trener, se je Vladimir Anzulović vrnil v Novo mesto in prevzel delo Simona Petrova, ki so ga odnesli slabi rezultati na začetku sezone.  41-letni hrvaški strateg je imel štiri dni časa, da je spoznal igralce in pripravil ustrezno taktiko na današnjo izredno pomembno tekmo proti Megi. Z zmago bi se dolenjsko moštvo namreč konkretno odlepilo od zadnje četverice. »Letošnja Mega je podobna kot vsako leto. Ekipa je mlada, energična in zelo dobro vodena. Dejan Milojević že vrsto let opravlja vrhunski posel. Če želimo pozitiven rezultat, bomo morali dati svoj maksimum,« je jasen Vladimir Anzulović.

Liga ABA, drugi izidi 6. kroga: Budućnost – Cibona 87:64 (26:18, 51:26, 69:47, Martin 16; Bundović 17, Rebec 0), Zadar – Partizan 57:72 (14:18, 30:45, 46:62, Allen 16; Paige 14), FMP – Mornar 92:83 (19:18, 39:46, 62:59, Pot 17; Bjelica 16, Begić 0), jutri ob 18. uri: Krka – Mega, ob 21. uri: C. zvezda – Igokea.