Kmalu po razpadu nekdanje skupne države so se klubi iz novonastalih držav začeli povezovati v različna regionalna tekmovanja. Ogromno časa in zamisli so v preteklosti že posvetili regionalni nogometni ligi, ki pa svojega nastanka ni dočakala. Z dodatnimi državami (Slovaška, Romunija, Belorusija in Madžarska) še vedno obstaja mednarodna rokometna liga Seha, kjer sta slovenske barve v preteklih letih zastopala Celje in Gorenje, a nikoli ni zares zaživela. Še največji uspeh v regionalnem okolju je dosegla košarkarska liga ABA, za njo pa sledi regionalna vaterpolska liga. Obe imata tudi drugo, kakovostno slabšo raven tekmovanja.

Košarkarska liga ABA 2

Projekt drugega nivoja košarkarske regionalne lige je zaživel leta 2017. Slovencem je dobro poznan, saj je v predlanski sezoni na tem tekmovanju v slovenskem finalu zmagala Krka, letos spomladi si je tekmece pokorila (takrat še) Sixt Primorska. Tekmovanje je tako kot prva liga sestavljeno iz dvanajstih moštev, najboljša četverica pa nastopi v končnici sezone. Končni zmagovalec si zagotovi napredovanje v prvo ligo ABA, kjer zamenja zadnjeuvrščeno moštvo. Izpad med drugoligaše bi morala letos doživeti Olimpija, a jo je združitev z zagrebško Cedevito rešila pred sramotnim prvim slovesom od elitne druščine. Ker oba dozdajšnja zmagovalca lige ABA 2 v tej sezoni nastopata v prvi ligi, ima najvišje cilje lanski finalist Borac iz Čačka. Srbski klub je na vrhu tudi po petih odigranih krogih nove sezone. Tudi sicer je Srbija v drugi ligi skupaj z Bosno in Hercegovino najpogosteje zastopana država. Srbske barve poleg Boraca branita še Dynamic Vip Pay iz Beograda in Novi Pazar, bosensko-hercegovski klubi pa so Široki iz Širokega Brijega, Sloboda iz Tuzle in Spars iz Sarajeva. Po dva predstavnika imata Slovenija (Helios Suns iz Domžal, Rogaška Slatina) in Črna gora (Sutjeska iz Nikšića, Lovćen 1947 Bemax iz Četinj). Le en klub zastopa barve Hrvaške (Split), zraven pa je tudi MZT Skopje iz Severne Makedonije, v preteklih letih sicer standardni član prve regionalne lige. Tako kot v prvi ligi ABA tudi ta moštva v rednem delu odigrajo 22 tekem po dvokrožnem sistemu, nato pa konec marca in v začetku aprila sledita še polfinale (na dve zmagi) in finale (na tri zmage).

Regionalna vaterpolo liga A2

Slovenija v prvi vaterpolski ligi v regiji svojega predstavnika nima, zato pa Triglav iz Kranja nastopa v drugi ligi. Tam ni več aktualnih državnih prvakov, ekipe Koper Primorska. Kranjčani so po osmih tekmah letošnje sezone prikovani na dno lestvice, saj še niso osvojili točke. Vrh lestvice za zdaj zaseda srbski predstavnik Radnički iz Kragujevca, stoodstoten izkupiček ima tudi Solaris iz Šibenika. Poleg slednjega imajo Hrvati v drugi ligi še pet predstavnikov: Primorje iz Rijeke, Pošk iz Splita, Medveščak iz Zagreba, Zadar 1952 in Galeb iz Makarske. Med drugoligaši ima mesto tudi Cattaro iz črnogorskega Kotorja, poleg Radničkega pa so zraven še srbski klubi: Vojvodina iz Novega Sada, Valjevo Gorenje iz Valjeva in Nais iz Niša. Prvi del sezone se končuje v sredini novembra, nadaljeval pa se bo februarja.

Vprašanje smiselnosti

Ob omenjenih drugoligaških tekmovanjih se večkrat poraja vprašanje, ali je njihov obstoj sploh smiseln. Druge lige so namreč medijsko in sponzorsko precej manj zanimive od prvih, manjše je tudi zanimanje gledalcev. Stroški potovanj so med prvo in drugo ravnijo zelo podobni, nagrade za končne uspehe pa niso primerljive. V Sloveniji je košarka veliko bolj priljubljena od vaterpola, pa druga liga ABA ni pogosto spremljana. Pri vaterpolu je zanimanje še nižje, kar velja že za prvo ligo, malokdo pa ve, da obstaja tudi nižja raven tekmovanja. A klubi v regionalnem povezovanju vidijo priložnost za napredek svojih mladih igralcev na mednarodnem tekmovanju, če ti igralci izstopajo od povprečja, si kmalu poiščejo mesto v boljših klubih.