Po slabih predstavah v prvi polovici skupinskega dela evropskega pokala se danes za košarkarje Cedevite Olimpije začenja druga. Ljubljančani po petih zaporednih porazih proti Darušafaki potrebujejo zmago, če želijo ohraniti minimalne možnosti za napredovanje. Trener Slaven Rimac je znova poudaril, da so nihanja v igri zmajev posledica tega, da je bila ekipa na hitro sestavljena in da igralci še iščejo svojo vlogo na parketu. A jasno je, da bi moral biti ta proces hitrejši, čemur prikimava tudi hrvaški strateg.

Rimac si današnjega uspeha želi tudi zaradi osebnega negativnega niza. V evropskem pokalu je nanizal že 13 zaporednih porazov, nazadnje pa zmago slavil s Cedevito 21. novembra lani v 8. krogu rednega dela proti Gdynii. Še huje je pri Olimpiji, ki je evropsko zmago nazadnje vknjižila 30. oktobra lani v 4. krogu Fibine lige prvakov na gostovanju v Oostendeju, od takrat pa izgubila na 15 zaporednih tekmah.

V stikih s Klobučarjem

Da so bila pričakovanja večja od doslej prikazanega, ne skriva niti športni direktor kluba Sani Bečirović. Nekdanji klubski evropski prvak s Panathinaikosom je stopil pred medije in ponudil svoje videnje. »Ne bežimo od tega, da v evropskem pokalu situacija ni rožnata in da smo na marsikateri tekmi zapravili ponujeno. Zavedamo se slabosti. Padci v igri so boleči, kot tudi dejstvo, da se iz napak doslej nismo naučili nič,« je začel Sani Bečirović.

Bečirović pravi, da Rimac dela dobro in da ima še naprej polno podporo vodilnih, a ne v nedogled. »Ne želimo ponavljati napak iz preteklosti, ko smo mnogokrat potegnili kakšne poteze prehitro. Menjava trenerja prinese s seboj tudi menjavo strokovnega štaba in igralcev, to pa znova pomeni plačevanje odpravnin. Tega je bilo dovolj že poleti. Je pa jasno, da bi bila morebitna neuvrstitev v drugi del evropskega pokala neuspeh. Čakajo nas štiri pomembne tekme proti Darušafaki, Primorski, Kazanu in FMP. Po njih se bo videlo realno stanje,« je Bečirović namignil, da bi utegnili biti prihajajoči rezultati ključni za prihodnost Rimca na klopi Olimpije.

Če je trener tisti, ki prvi nosi posledice slabih rezultatov, je Bečirović jasen tudi, ko beseda nanese na igralce. Od številnih je pričakoval več in računa, da bodo že na naslednjih tekmah upravičili zaupanje kluba. »Sicer pa smo stalno aktivni na tržnici in spremljamo dogajanje. Tehtamo, ali počakati ali vključiti še koga. Dejstvo je, da vsak nov igralec nekoliko poruši že vzpostavljene odnose in kemijo na igrišču in v slačilnici.« Ko je omenil, da je klub aktiven na tržnici, je imel v mislih, da oprezajo za organizatorjem igre. Ljubljančani pravega pogrešajo, kar je precej očitno. Ob tem je prvi, ki pade na pamet, Jaka Klobučar, ki je trenutno prost. »Z njim smo stalno v stikih. Sicer si bolj želi tujine, a morda le najdemo skupni jezik.«

Martin Krampelj napreduje

Od Slovencev v ekipi je največ nejasnosti glede statusa Martina Kramplja, ki mu Rimac ni namenil še niti sekunde igre. Bečirović pravi, da čas 24-letnega Grosupeljčana še prihaja in da je imel doslej nemalo težav s privajanjem na višjo raven igre. »Pri Martinu je bilo načrtovano, da bo njegova vloga prišla do izraza kasneje. Morate vedeti, da je med ameriško univerzitetno košarko NCAA in ligo ABA oziroma evropskim pokalom velik razkorak. Moram ga pohvaliti, saj je, odkar je pri nas, naredil velik napredek v pristopu, počasi tudi zmanjšuje taktične napake.«

Evropski pokal, 6. krog, skupina C, danes ob 17.30: Unics – Brescia, ob 18.15: Darušafaka – Olimpija, ob 20.45: Juventut – Nanterre.