Neverjetne predstave košarkarjev Primorske v ligi ABA se nadaljujejo. Potem ko so Koprčani v uvodnem krogu v Beogradu doživeli visok poraz proti Crveni zvezdi, so nato strnili vrste in zaporedoma na kolena spravili Partizan, Budućnost, Mornar in včeraj še Krko. Moštvo z Obale trenutno deluje zastrašujoče dobro, česar se vse bolj zavedajo tudi nasprotniki v regiji.

Prvi letošnji obračun med moštvoma v 2. krogu rednega dela državnega prvenstva pred manj kot mesecem dni, ko so Koprčani na domačem parketu slavili zmago z zgolj štirimi točkami prednosti, je dal slutiti, da se v Novem mestu obeta izenačen obračun. A Koprčani so na parketu dvorane Leona Štuklja zagospodarili od samega začetka, vse niti njihove igre pa je v rokah znova držal Žan Mark Šiško, ki se je razvil v vrhunskega organizatorja igre in vedno najprej poskrbi, da se razigrajo soigralci, šele potem pa tudi sam pogleda proti obroču. 22-letnega Ljubljančana, ki je včeraj koketiral s trojnim dvojčkom (11 točk, 12 asistenc, sedem skokov), je resnično užitek spremljati, tako kot celotno igro Primorske, pri kateri se v vsakem trenutku ve, zakaj je kdo na igrišču in kaj je njegova naloga.

Moštvo trenerja Jurice Golemca je prava osvežitev lige ABA, pohvale na njihov račun pa dežujejo z vseh smeri. Ker igre Koprčanov v preostalih državah regionalnega tekmovanja do sedaj niso poznali, je začudenost velika, a kapetan Alen Hodžić in soigralci iz kroga v krog dokazujejo, da mislijo resno in počasi postajajo kandidat tudi za uvrstitev v polfinale. Do tja je seveda še dolga pot, a če bodo igrali tako, kot so do sedaj in včeraj v Novem mestu, je mogoče vse. Krka, ki je pred dvema tednoma porazila Crveno zvezdo, med tednom pa prekinila sodelovanje z ameriškim centrom Ganijem Lawalom, včeraj v nobenem pogledu ni bila dorasel nasprotnik tigrom, ki so že ob koncu prvega polčasa vodili za 21 točk, nato pa v drugem tekmo mirno pripeljali do že četrte zaporedne zmage v jadranskem tekmovanju.

»Tekmo smo imeli ves čas pod kontrolo. V prvem polčasu smo odigrali vrhunsko v obrambi, v drugem pa malo padli in dovolili, da se Krka nekoliko razigra. A smo bili odlični v napadu, kar nam je prineslo mir na koncu tekme in novo zmago,« je bil zadovoljen trener Primorske Jurica Golemac, manj pa Krkin Simon Petrov. »Bili smo premalo zbrani v obrambi, da bi lahko računali na ugoden rezultat. Prejeli smo preveč točk in to je bil glavni razlog za poraz.«

Rimac zahteva večjo motiviranost

Po klavrni torkovi predstavi v Badaloni, kjer je Olimpija v 5. krogu evropskega pokala proti Joventutu klonila z 20 točkami razlike in prejela kar 101 točko, 61 že ob polčasu, je vprašanje, kakšno je razpoloženje v zmajevem gnezdu. Razen prebliska proti Partizanu so Ljubljančani do sedaj močno razočarali z odnosom, saj v obrambi ne kažejo prave volje in zainteresiranosti, po drugi strani pa tudi trener Slaven Rimac očitno ne zna zaigrati na prave strune, da bi igralce pripravil k bolj požrtvovalni igri. »Proti Joventutu smo močno razočarali, zato upravičeno pričakujem, da bodo igralci proti Mornarju pokazali pravi obraz, željo in motiviranost. V četrtek in petek smo opravili dobra treninga. Jasno je, da je cilj v Baru samo eden – ostati neporažen tudi po 5. krogu lige ABA,« pravi Slaven Rimac.

Liga ABA, druge tekme 5. kroga, danes ob 18. uri: Mornar – Olimpija, ob 20. uri: Partizan – FMP, jutri ob 12. uri: Mega – Budućnost, ob 18. uri: Cibona – C. zvezda, ob 20. uri: Igokea – Zadar.