Predobravnavni narok za Velenjčana Anžeta Jelena, ki ga obtožnica bremeni velike tatvine v sosednji Avstriji, je predsednica senata, sodnica Gordana Malovič, včeraj preložila na 20. december. Jelen, ki sta ga na sodišče iz pripora privedla dva pravosodna policista, je namreč sodnici dejal, da si bo poizkušal do takrat najti odvetnika in da bo na sodišče naslovil vlogo, da bi mu ga dodelili prek brezplačne pravne pomoči. Do tega je upravičen, ker zaposlitve in prihodkov nima, prav tako nima niti premičnega niti nepremičnega premoženja, saj je že od februarja lani v priporu, kjer se je znašel zaradi očitkov, da je bil vodja hudodelske združbe.

Ta je sicer pri premožnejših družinah izvedla od novembra 2017 do februarja lani štiri rope, ki so precej izstopali po brutalnosti. Jelen naj bi, poleg tega, da je pajdašem, ena članica združbe je bila celo še mladoletna, priskrbel informacije o družinah, pri katerih so nepridipravi predvidevali, da doma hranijo večje vsote gotovine in druge vrednejše predmete, predvsem zlatnino, sodeloval tudi pri ropih. A Jelen to vseskozi vztrajno zanika. Vsi drugi člani združbe so krivdo za svoja dejanja že priznali in tudi že prestajajo zaporno kazen, Jelen pa trdi, da je bila njegova naloga zgolj ta, da je po ropih poskušal ukradeno zlatnino pretopiti v granule in zlate palice, kar naj bi počel tudi že v Ameriki. Omenjeno sojenje je dejansko pri koncu, saj je že ta petek pričakovati sklepne besede okrožne državne tožilke Jasne Leskošek in Jelenovega zagovornika Roka Trbovca.

DNK na rokavicah

In medtem ko bo vsaj nepravnomočno njegova usoda na prvostopenjskem sodišču glede brutalnih ropov že znana, bo moral decembra torej ponovno sesti na zatožno klop. Tokrat zaradi velike tatvine, ki naj bi jo zagrešil v sosednji Avstriji, konkretno v Celovcu. Tam naj bi pred tremi leti s sostorilcem skozi zasilna vrata vlomila v Giga Sport. Razbila naj bi vitrino z urami in ukradla nekaj ur Garmin v vrednosti okoli sedem tisoč evrov. Pri tem naj bi ju posnele nadzorne videokamere, preiskovalci pa naj bi našli tudi dvoje rokavic, ene v trgovini, druge na polju, čez katero sta nato s sostorilcem bežala, na obeh pa naj bi našli sledi Jelenovega DNK.

So pa na zaprosilo Avstrijcev pregon zoper Jelena prevzeli naši tožilci. Ker je najvišja zagrožena kazen za tovrstno kaznivo dejanje pet let zapora, niti ni nujno, da se Jelen zagovarja s pomočjo odvetnika. Da bomo videli, ali bo krivdo za to očitano dejanje priznal, pa bomo torej morali počakati do decembra.