»Pri vratih je pozvonil en fant, a dopuščam možnost, da je bilo dekle, saj se ni dobro videlo. A takoj, ko sem odprl vrata, so trije planili name in me podrli na tla. Če je bil za njimi še kdo, ne vem, ker sem ležal na trebuhu in gledal v tla,« je danes ponovno opisal dogodek Borut Meh, nekdanji direktor HSE, ki so ga nepridipravi presenetili v njegovi hiši v Škalah pri Velenju, ko je bil doma sam. Kot je dejal, je bil eden od storilcev malo bolj »dober« in ga je tolažil, češ, naj samo pove, kje je denar, in bodo šli. Spet drugi je bil zelo nasilen, saj ga je ves čas brcal in tepel.

»Eden od njih je rekel, da ve, da imamo sef, in naj samo povem, kje je, saj da imajo dobrega informatorja, ki jim je to povedal. Mislili so, da doma hranim veliko denarja. Ker niso našli, kar so želeli, so bili vedno bolj nasilni in eden me je vsakič znova udaril ali brcnil, preostali so medtem letali po hiši in vse razmetali,« je na sodišču sodnici Mojci Turinek pojasnjeval Meh, ki je bil sicer enkrat že zaslišan, a je sodnica želela razčistiti še nekaj podrobnosti. Mehu pa je dala poslušati tudi prisluhe, a se mu nobeden od glasov ni zdel tako znan, da bi lahko z gotovostjo trdil, da je glas osumljenega Velenjčana Anžeta Jelena, ki je edini od hudodelske združbe, ki krivde za sodelovanje pri ropih ni priznal. Ostali so jo in so že bili obsojeni na precej visoke zaporne kazni.

Spomnimo, da je druščina konec leta 2017 in v začetku lanskega na Celjskem izvedla štiri brutalne rope, Jelen naj bi druščino tudi vodil, tako mu očita obtožnica, a sam to vztrajno zanika. Prvi rop so izvedli konec novembra 2017 v Gorici pri Šmartnem, drugega januarja v stanovanjski soseski na Lavi v Celju, tretjega v Škalah pri Velenju pri Mehu, zadnjega pa v Veliki Pirešici, kjer je na skoraj 15 let obsojeni Denis Mihalič s pištolo streljal na psa in ga tudi ranil, pri tem pa ogrozil tudi druge člane družine, med katerimi so bili tudi trije otroci. Povsod pa so žrtve ustrahovali in na tak način od njih izsilili denar, zlatnino in druge vrednejše predmete.

Ženska spraševala po cvetličnih koritih

»Jaz se trudim, da bi vse skupaj čim prej pozabil in tisto, kar sem povedal že policistom v preiskavi, nedvomno drži,« je sodnici zatrdil drugi oškodovanec iz Celja, h kateremu se je roparska druščina namenila pod pretvezo, da bi kupili cvetlična korita. Na vprašanje sodnice, ali bi lahko povedal, koliko storilcev je bilo v njegovi hiši, pa je dejal, da tega ne ve. »Zagotovo pa je bila pred vrati mlajša ženska, ki je pozvonila in me vprašala, ali res prodajamo cvetlična korita,« je dejal. In še, da je takoj, ko je odprl vrata, nanj planil zamaskirani moški, ga udaril po ustih in podrl na tla. A ni bil edini, ki se je spravil nanj, bil je vsaj še eden oziroma dva. »Ubiču te!« se je eden zadrl nanj. Preden so odšli, pa mu je nekdo zabičal: »Če boš poklical policijo, pridemo nazaj.« Kot je še dejal, je eden imel tudi pištolo, ki ni bila plastična, ampak kovinska, le barve se ne spomni, saj se trudi ta neprijeten dogodek, ki je zanj predstavljal velik šok, čim prej pozabiti. Zato tudi ni mogel sodnici natančneje odgovoriti na vprašanje, ali je prepričan, da so bili storilci vsaj trije in še ženska. »Če sem povedal že policistom v preiskavi, da so bili najmanj trije, potem to zagotovo drži,« je dejal.