»Ni dvoma, da so Anžetu Jelenu vsa kazniva dejanja dokazana, čeprav je sam vse očitke zanikal in trdi, da je obtožnica konstrukt,« je na začetku branja svoje zaključne besede poudarila tožilka Jasna Leskošek. Zatem je ponovno orisala dogajanje od konca novembra 2017, ko je Jelen skupaj s sostorilci iz hudodelske združbe najprej oropal družino v Gorici pri Šmartnem, zatem so se lotili hiše v naselju Lava v Celju pa v Škalah pri Velenju in nazadnje, februarja lani, še družine v Veliki Pirešici. Ravno pri zadnjem ropu pa so storilci z oškodovanci ravnali najbolj kruto, brezkompromisno, saj jim ni bilo mar, da so bili v hiši tudi trije majhni otroci, že obsojeni Denis Mihalić pa je uporabil tudi pištolo in z njo najprej ustrelil v psičko, zatem pa še v vrata otroške sobe.

Roparska tolpa je sicer tudi pri drugih ropih denar in zlato od svojih žrtev izsilila z grožnjami, pretepanjem, vezanjem z lepilnimi trakovi pa tudi z orožjem. »Prav Anže Jelen pa je bil glavni organizator in vodja hudodelske združbe, saj je drugim priskrbel informacije o družinah, ki jih je tudi poznal in za katere je predvideval, da bi lahko doma imele večje premoženje, prav tako je vsem priskrbel podkape in rokavice, pa tudi pištolo,« je poudarila tožilka. Čeprav so že obsojeni sostorilci, razen dveh, povečini želeli Jelena razbremeniti krivde, je tožilka dejala, da je bilo iz zaslišanja številnih prič mogoče razbrati, katere trditve držijo in katere ne.

»Jelen je dejanja storil z direktnim naklepom, edina olajševalna okoliščina zanj je, da še ni bil kaznovan. A dejansko je zagrešil štiri izjemno krute in nasilne rope, pri katerih ni bilo prizaneseno nikomur,« je poudarila tožilka, ki je za Jelena predlagala po pet let zaporne kazni za vsako kaznivo dejanje oziroma enotno 18 let in šest mesecev. Je pa še pred koncem nekoliko modificirala obtožbo, in sicer tako, da pri dveh ropih Jelen res ni bil v hiši, a je pri enem čakal na sostorilce v neposredni bližini, pri drugem pa se je po ropu sestal s storilci, da je prevzel nakradeno zlato in druge vrednejše predmete.

Povsem nedolžen…

Da je kazenski postopek pokazal, da ni bil vodja združbe Jelen, pač pa Denis Mihalić, ki je, mimogrede, to ves čas zatrjeval tudi sam in na tak način skušal Jelena očitno razbremeniti, pa je v zaključni besedi poudaril zagovornik obtoženega Rok Trbovc. »Gre za konstrukt tožilstva,« je dejal in na koncu predlagal, naj sodišče njegovega klienta oprosti.

Kakšno kazen bo Jelenu prisodilo sodišče, bo znano v ponedeljek. Je pa sodnica danes še pred zaključkom kazenskega postopka ponovno na prostor za priče povabila enega od oškodovancev, in sicer očeta dvanajstletnega sina, ki se je med ropom zbal za očetovo življenje, saj so ga roparji neusmiljeno pretepali in brcali, eden pa mu je na glavo prislonil tudi pištolo. Dejal je, da še po dveh letih podoživljajo strah in grozo, da sin še vedno ne želi biti sam doma, a da nekako poskušajo živeti naprej. »Še posebno hudo je vsakič, ko dobim vabilo na sodišče. Zato upam, da bo tega res kmalu konec,« je dejal sodnici.