Tudi današnji dan na celjskem sodišču je bil dolg in za obtoženega Anžeta Jelena, ki edini od sedmerice brutalnih roparjev s Celjskega ne priznava krivde po obtožnici, tudi mučen. Sodnica Mojca Turinek je namreč želela še enkrat razčistiti nekatere podrobnosti izvršenih ropov, ki so jih pri štirih družinah od novembra 2017 do februarja lani izvedli Denis Mihalić in njegov brat Leon Mihalić, Aleksander Levec, Tim Lampret, Aleksandar Filipović in mladoletna K. J., ki so krivdo priznali in bili obsojeni na večletne zaporne kazni, medtem ko naj bi bil vodja združbe in tisti, ki je o družinah, ki so postale njihove tarče, veliko vedel in sklepal, da doma hranijo večje vsote gotovine in zlatnino, prav Jelen.

Na sodišče so pravosodni policisti še enkrat privedli Denisa Mihalića in Aleksandra Levca (K. J. je prišla s prostosti), ker se njihove izjave iz preiskave in s prvega zaslišanja močno razlikujejo. Sodnica pa je sledila tudi predlogu tožilke Jasne Leskošek, naj se obtoženega Jelena za čas, ko bo zaslišan Levec, pospremi iz sodne dvorane, saj da ga je strah. Prav tako je tožilka sodišče opozorila, da so zaznali, da se priče in obtoženi med seboj dogovarjajo. Ko je sodnica Levca pobarala, ali je bil on organizator ropov, ker da je tako rekel Jelen, je ta to zanikal. »Sem pa še ta teden prek soobsojenih prejel sporočilo, naj napišem izjavo, ki bo Jelena razbremenila. Da on pri teh ropih ni sodeloval, da ga sploh ni bilo zraven in da z njimi nima nič,« je dejal Levec. Dodal je, da je vsem povedal, da na sodišču govori po resnici, ker ne želi biti dodatno kaznovan zaradi krivega pričanja.

Pištola je bila pred ropom ukradena

Ponovil je, da je bil Jelen tisti, ki je vse hiše in oškodovance poznal, saj je pri nekaterih opravljal selitve, njegov brat je pri eni tudi delal in podobno. Na vprašanje, kako je spoznal Mihalića, pa je dejal, da so se z Jelenom enkrat dobili v Portorožu, v lokalu Cacao, kjer je Mihalić delal. »Pritoževal se je, da plačuje visoko najemnino, Jelen pa je dal pobudo, da izvedejo nekaj ropov. Mihalić je bil takoj za,« je sodnici pojasnjeval Levec, ki je sodelovanje pri ropih sprva odklanjal, a naj bi ga k temu, da je šel zraven, Mihalić prisilil s pištolo.

Opisoval je tudi, da so vse hiše poprej opazovali in sledili temu, kdo je vstopil v katero. A da je bil Jelen samo v hiši v Škalah pri Velenju, medtem ko je pri drugih ropih čakal zunaj, da bi, če bi šlo kje kaj narobe, druge na to opozoril z baterijsko svetilko. Ko je v sodno dvorano ponovno vstopil Denis Mihalić, ki je kot priča na enem od prejšnjih zaslišanj najbolj razbremenil Jelena, pa je na vprašanje sodnice, kdo je dal pobudo za rope, odločno zatrdil: »Pobudnik je bil Aleksander Levec. On in jaz sva se dogovarjala za rope.« Na sodišče je danes kot priča prišel tudi Peter Kukavica, ki so mu 8. novembra 2016 vlomili v hišo in odtujili polavtomatsko pištolo svetlo kovinske barve, ki jo je obtoženi Mihalić uporabil pri ropih, prav tako so mu ukradli puško in nekaj drugih predmetov, ki so jih med hišno preiskavo pri Jelenu tudi zasegli in ga ovadili zaradi prikrivanja. Sojenje se bo prihodnji teden nadaljevalo z zaslišanjem zaposlenega v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju.