Družinski recept primorske babice Mare nikoli ne razočara. V uporabi je že mnogo generacij in čisto vsaka naslednje je prepričana, da jo bo predala naslednji. Ker je resnično tako dobra. In enostavna. Začara prav vsakega.

Ta jabolčna pita ni pripravljena s krhkim testom, ampak z biskvitom. Sestavljena je iz treh sestavin: prva je biskvit, ki ga delno spečemo, nanj razporedimo s cimetom odišavljena jabolka, zgornjo plast pa zopet sestavlja ravno toliko biskvita, da jabolka ostanejo sočna in dišeča.

Preden si pogledamo, kako to pito pripravit, pa še nekaj idej sladic, pripravljenih z jabolki:

Jabolčni karamelni mafini

Jabolčno-orehovo pecivo

Ovsena kaša s karameliziranimi jabolki in cimetom

Jabolčno-ovseni piškoti z arašidovo glazuro

Hrustljav jabolčni čips s cimetom iz pečice

Jabolka (in čips) s čokolado in arašidovim prelivom

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za vsaj 9 kosov)

približno 1 kg jabolk

cimet

limona

3 jajca

1 skodelica (rjavega) sladkorja

1 žlička vanilijeve esence

1 skodelica repičnega ali sončničnega olja

1 skodelica mleka

2 skodelici moke

1 ščepec soli

1 vrečka pecilnega praška

1 večji ščepec sode bikarbone (neobvezno)

PRIPRAVA

Jabolka olupite, naribajte in pokapajte z limoninim sokom. Po želji jih potresite še s cimetom.

V posodi ali mešalniku ražvrkljajte jajci, dodajte sladkor in dobro premešajte. Dodajte olje in vanilijevo esenco in še enkrat dobro zmešajte, nato pa umešajte še mleko. V drugo posodo presejte moko, dodajte pecilni prašek, sodo bikarbono in sol ter premešajte. V tekočo zmes nato umešajte suhe sestavine, da dobite gosto zmes.

Kvadraten (26 x 26 cm), pravokoten ali okrogel pekač namastite ter potresite z moko.

V namaščen in pomokan pekač zlijte dobro polovico zmesi in pekač postavite v pečico, ogreto na 180°C ter pecite, da se pecivo obarva.

Pekač previdno vzemite iz pečice, na biskvit razporedite ožeta jabolka in jih prelijte s preostalo zmesjo.

Pecite še 30 minut, oziroma dokler se pecivo ne speče. Če je pečeno preverite z zobotrebcem – če je suh, ko ga vstavite v pecivo, je pecivo pečeno, sicer pecivo še za nekaj minut postavite nazaj v pečico.

Ohlajeno pecivo potresite s sladkorjem v prahu, narežite na koščke in postrezite.