Te dni minevata dve leti od umora 53-letne malteške raziskovalne novinarke Daphne Caruane Galizie, ki je na svojem blogu razkrila številne korupcijske zadeve v tej najmanjši članici Evropske unije s 450.000 prebivalci. Decembra 2017 so sicer zaprli tri moške, za katere obstajajo dokazi, da so podtaknili bombo pod njen avto, kar pa osumljenci zanikajo. A doslej jim niso sodili in avgusta letos so jih izpustili po plačilu varščine. Oboje bi lahko bilo povezano s tem, da je državni tožilec dejansko podrejen vladi, ki pa pri umoru novinarke morda ni povsem nedolžna. Sicer tudi policija, ki je doslej edina vodila preiskavo, še niti malo ni napredovala pri iskanju odgovora na vprašanje, kdo je bil naročnik atentata.

Niti panamski dokumentiniso zalegli

Neuspešnost preiskave o smrti raziskovalne novinarke ne preseneča nikogar, ki ve, da nobena od korupcijskih in drugih kriminalnih zadev, o katerih je pisala in ki so zadevale ljudi na vladi ali okoli njih, tudi voditelja opozicije, ni bila predmet policijske preiskave, kaj šele sojenja. Poleg tega sta na primer minister za turizem Konrad Mizzi in vodja premierjevega urada Keith Schembri še vedno na svojih položajih, čeprav sta bila leta 2016 zelo jasno omenjena v panamskih dokumentih, ker sta v davčnih oazah utajevala davke in imela denar sumljivega izvora. Mizzi in Schembri sta bila seveda pomembni tarči blogov Daphne Caruane Galizie. V resnici je situacija na Malti glede korupcije, ki je nihče ne upa razkrivati, še naprej obupno slaba. Usoda Daphne Caruane Galizie je svarilo za tiste, ki bi hoteli zmanjšati skorumpiranost v politiki.

Prejšnji mesec je laburistični malteški predsednik vlade Joseph Muscat ustanovil neodvisno preiskovalno komisijo o umoru Daphne Caruane Galizie, ki mora končati svoje delo v devetih mesecih. Vodil jo bo upokojeni sodnik Michael Malli. Premier je to storil nekaj dni, preden se je iztekel trimesečni rok, ki ga je junija v svojem poročilu postavil Svet Evrope, da se v zadevi začne neodvisna preiskava.

Sicer na samega premierja letijo očitki, da je s svojo vlado doslej oviral preiskavo. Brez pritiska različnih evropskih institucij pa ne bi nikoli dovolil neodvisne preiskave, kar bi moral storiti že zdavnaj, ker je Malta podpisnica evropske konvencije o človekovih pravicah.

Morilci so bili morda v stiku z ministri

V omenjenem poročilu Sveta Evrope med drugim piše, da dosedanji preiskovalci še niso preučili stikov med domnevnimi morilci in ministri. Med temi je zanimiv tudi minister za gospodarstvo Christian Cardona, ki mu je Daphne Caruana Galizia v letu pred smrtjo očitala obisk bordela s kolegom med uradnim obiskom Nemčije. Avtorji poročila poudarjajo, da sodstvo na povsem skorumpirani Malti tudi sicer ni neodvisno, kot bi moralo biti v demokratični državi. To tudi pomeni, da je življenje novinarjev, ki preiskujejo korupcijo, v večji nevarnosti, kot bi bilo v državi, kjer neki skorumpirani politik ali kak drug mogočnik ne more vplivati na preiskavo in sojenje.

V Svetu Evrope bodo, kot sami pravijo, »pazljivo spremljali delo« Mallijeve neodvisne skupine preiskovalcev, ki bi se lahko usmerili tudi na premierja Muscata, saj njegovo soprogo, pa tudi njega samega, bremenijo korupcijske zadeve, o katerih je pisala Daphne Caruana Galizia.