»Od Pekinga do Moskve, od Tijuane do Bogote, od Malte do Slovaške, raziskovalni novinarji, ki razkrivajo dogovore, v katere je vključen organizirani kriminal, sprožijo bes gangsterjev, katerih skupna značilnost je odpor do publicitete, razen, če je ta pod njihovim nadzorom,« je dejal avtor poročila, francoski novinar Federic Ploquin. Dodal je, da je edini način odgovor na to grožnjo, da novinarji za zaščito drug drugega delajo skupaj.

Največjo nevarnost za novinarje po navedbah poročila predstavljajo preiskave korupcije. Po navedbah Ploquina so neusmiljene kriminalne skupine »vzpostavile svojevrstno zavezništvo z državno upravo« v številnih državah in do te mere, »da je nemogoče reči, kjer se končuje eno in začenja drugo«.

Največ umorov v Mehiki

Devet od 14 novinarjev, ki so bili ubiti po svetu lani, jih je umrlo v Mehiki, kjer so letos zabeležili že osem umorov novinarjev. V Braziliji so letos ubili tri novinarje, še trije pa so umrli drugje v Latinski Ameriki.

»Kako je možno, da mehiški mamilarski karteli rastejo kot gobe po dežju brez podpore državnega aparata,« so se ob tem vprašali pri Novinarjih brez meja.

Zaskrbljenost povzročajo tudi razmere v Evropi, kjer so od leta 2017 umorili novinarje v Rusiji ter na Slovaškem in Malti, še navaja poročilo.

Tako Daphne Carauna Galizia, ki je lani na Malti umrla v eksploziji bombe, postavljene pod avtomobil, in Jan Kuciak, ki je bil skupaj z dekletom ustreljen na Slovaškem, sta raziskovala povezave med italijansko mafijo in domačimi politiki.

V Italiji je lani moralo 196 novinarjev živeti pod določeno vrsto zaščite, medtem ko jih deset, vključno z Robertom Savianom, avtorjem Gomorre, ene od najbolj prodajanih knjig o sicilijanski mafiji Camorra, živi pod stalno policijsko zaščito.