Pod sedežem novinarkinega avtomobila je bila podstavljena eksplozivna naprava z od 300 do 400 gramov eksploziva TNT, je še dejal Cmarec in dodal, da bi razstrelivo ubilo tako voznika avta kot njegove morebitne sopotnike.

Na sodišču sta pričala tudi strokovnjaka ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI in razložila, kako sta na osnovi podatkov s prenosnih telefonov na koncu prišla do trojice osumljenih za umor. Agenta Richard Fennem in William Shute sta razkrila, da je bil telefon, za katerega sumijo, da so z njim sprožili eksploziv, na dan umora, 16. oktobra lani, vključen že zelo zgodaj. Ostal je na istem mestu, dokler ni kasneje prejel SMS, nekaj sekund kasneje pa je odjeknila eksplozija.

Bila je ostra kritičarka malteških laburistov

Umora 53-letne novinarke, ki je jeseni šokiral najmanjšo državo članico EU, so obtoženi Albfred in George Degiorgio ter Cince Muscat.

Novinarka je bila ostra kritičarka malteških laburistov, ti pa so že takoj po umoru zanikali vsakršno vpletenost v dejanje. Za veliko razburjenje na Malti je poskrbela, ko je objavila članek v povezavi z razkritji t. i. panamskih dokumentov, da je bilo eno od podjetij, ki je zaslužke skrivalo v davčnih oazah v Karibih, v lasti soproge vodje laburistov in malteškega premierja Josepha Muscata. Malteški premier je to zanikal.

Medij Politico je že lani Daphne Caruana Galizia označil za »WikiLeaks v eni osebi, ki je na križarskem pohodu proti netransparentnosti in korupciji na Malti«. Uvrstili so jo tudi na seznam 28 oseb, ki so v letu 2017 oblikovale ali pretresle Evropo.

Njen umor je sprožila val ogorčenja in obsodb tudi v svetu ter zahteve, da je treba umor temeljito preiskati in najti odgovorne zanj.