Malteški premier Joseph Muscat je ostal brez treh sodelavcev, narašča pa tudi pritisk javnosti za njegov odstop, potem ko je preiskava o naročniku umora novinarke Daphne Caruana Galizia dobila nov zagon. Očitno je novo fazo preiskave sprožil posrednik pri njenem umoru, ki je nedavno obljubil razkritje informacij o naročnikih v zameno za imuniteto, ki mu jo je predsednik Malte v ponedeljek tudi podelil. Mediji na otoku so pisali, da naj bi imel posrednik tudi zvočne posnetke pogovorov.

Tako je policija prejšnji teden na jahti aretirala vplivnega poslovneža Yorgena Fenecha. Preko njegovih podjetij naj bi se pretakal denar v podjetji v lasti vodje premierjevega kabineta Keitha Schembrija in ministra za turizem Konrada Mizzija. Podjetja so bila registrirana v davčnih oazah, in vse to je preiskovala ubita novinarka, ki je oba člana vlade obtožila korupcije. Včeraj oziroma v ponedeljek sta oba odstopila, a zanikata vpletenost. Schembrija je že zaslišala policija, ki je po poročanju lokalnih medijev tudi vstopila v eno od njegovih nepremičnin. Hkrati je svoj položaj v vladi zamrznil minister gospodarstvo Chris Cardona, ki ga doslej niso povezovali z umorom, a se je policija želela z njim pogovoriti.

Malteška javnost po zadnjih dogodkih zahteva odstop premierja Muscata. Včeraj so potekali protesti pred parlamentom, opozicija pa je vlado obtožila mafijskega delovanja in zahtevala preverjanje podpore premierju. Muscat je dejal, da namerava svoj drugi mandat opravljati do konca, torej do leta 2022, in da potem več ne bo kandidiral. Če bi se pokazalo, da je kakor koli povezan z umorom, pa bo odstopil, je dodal.

Na sojenje zaradi umora čaka trojica, ki je oktobra 2017 izvedla bombni atentat na novinarko, naročnik pa ostaja neznan. agencije