Bolgarska politična, splošna in strokovna javnost je na nogah zaradi umora 30-letne novinarke Viktorije Marinove, ki so jo v soboto našli mrtvo v rojstnem kraju Ruse na severu države tik ob meji z Romunijo. Oblasti pravijo, da za zdaj ni dokazov, da bi bil umor povezan z njenim delom. Marinova je tretja umorjena preiskovalna novinarka v članicah Evropske unije v manj kot letu dni. Vsi primeri so odmevali v širši evropski javnosti, nobeden še nima epiloga.

Viktorija Marinova (30): obljubila je preiskavo zlorabe sredstev EU

Truplo Marinove so našli v parku blizu Donave. Preiskovalci pravijo, da so jo neznanci posilili, pretepli in zadavili. Izginili so ključi njenega avtomobila, del oblačil in mobilni telefon. Preiskavo osebno nadzoruje notranji minister Mladen Marinov. Pravi, da še ni dokazov, da je umor povezan z njenim delom. Se pa o tem v Bolgariji javno ugiba. Marinova je bila v upravnem odboru televizijske postaje TVN, priljubljene na severu in zahodu države. Pred kratkim je začela voditi novo oddajo Defector. V njej je obljubila nadaljevanje preiskave na podlagi dela bolgarskih novinarjev Dimitarja Stojanova in Atile Biroja, s katerima je bila v stiku in ki sta preiskovala povezave politikov in oligarhov z zlorabo evropskih sredstev. O tem sta prejšnji mesec objavila prispevek in nato dobila informacijo, da podjetja uničujejo dokumentacijo. Ko sta se hotela o tem prepričati, ju je policija aretirala in za krajši čas zadržala.

Medtem ko so Bolgari danes pripravljali večerne žalne shode za Marinovo, so iz Bruslja pozvali Sofijo, naj izvede hitro in učinkovito preiskavo. A kot kažeta primera iz Slovaške in z Malte, imajo takšni pozivi omejen domet.

Jan Kuciak (27): umor naj bi naročil slovaški poslovnež

Slovaškega novinarja Jana Kuciaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo so našli umorjena 21. februarja na domu v Velki Mači na zahodu Slovaške. Kuciak je za spletni časnik Aktuality.sk preiskoval sporne posle poslovnežev, povezanih z vladajočimi socialdemokrati premierja Roberta Fica, ki je po umoru Kuciaka odstopil. Pripravljal je tudi članek o članih italijanske mafije na Slovaškem, ki naj bi bili povezani s slovaškimi politiki in poslovneži ter vpleteni v zlorabo evropskih sredstev.

Dobrih sedem mesecev po umoru je policija prejšnji teden aretirala tri osebe, ki naj bi zagrešile umora Kuciaka in Kušnirove. Za umor naj bi jim podjetnica Alena Zsuzsova plačala 70.000 evrov. To naj bi storila v imenu nekoga tretjega. Kot poroča slovaški Spectator, je prvi osumljeni poslovnež Marian Kočner, za katerega je Zsuzsova delala in ki ga je eden izmed aretirane trojice obtožil, da je naročnik umora. Kočner je sicer v priporu zaradi obtožb o prevarah z menicami. Lani je Kuciaku grozil, domnevno ker je poročal, da policija ignorira dokaze o spornih poslih Kočnerja, ki ima dobre politične povezave in naj bi veljal za nedotakljivega.

Daphne Caruana Galizia (53): šef policije obremenjuje preiskavo

V eksploziji bombe, podtaknjene v njen avtomobil, 16. oktobra lani je bila ubita malteška preiskovalna novinarka Daphne Caruana Galizia. Na svojem priljubljenem blogu je razkrivala korupcijo med domačimi politiki, pisala kolumne za malteške časnike in sodelovala v mednarodnem konzorciju novinarjev, ki so pregledovali tako imenovane panamske dokumente. Tam je odkrila, da je imela premierjeva soproga svoje podjetje v davčni oazi, kamor je prejemala skrivna sredstva od vladajoče azerbajdžanske družine.

Policija je konec lanskega leta aretirala deset oseb in nato tri moške obtožila, da so podstavili bombo in jo aktivirali s sms-sporočilom, poslanim z jahte enega od trojice. Vendar menijo, da gre za izvajalce, naročnik umora pa naj bi bil nekdo drug. Tega niso našli.

Pretekli teden je sodišče na Malti odredilo, da se mora šef policije Silvio Valletta umakniti iz preiskave umora, ker je poročen z vladno ministrico in je član agencije za boj proti pranju denarja. Sodišče je ocenilo, da zato njegovo sodelovanje v preiskavi »spodkopava element objektivne nepristranskosti«, glede na to, da je Galizieva pisala o vladni korupciji. Izločitev šefa policije je zahtevala njena družina, ki tudi obtožuje institucije Evropske unije, da premilo pritiskajo na Malto za izvedbo neodvisne preiskave in s tem dajejo katastrofalen zgled. ba