Trgatev

Z nenavadnim primerom tatvine se ubadajo prekmurski policisti, saj že nekaj dni neumorno iščejo zlikovca, ki je v Filovcih z brajd pobral neverjetnih 350 kilogramov grozdja. Zna biti, da je pri črni trgatvi (no, lahko je bila tudi bela ali rdeča, odvisno od sorte) sodelovalo celo več nepridipravov, vsekakor pa jim želimo, da se jim mošt iz ukradenega grozdja skisa.

In ko smo ravni pri vinu: koprski policisti so poročali o 34-letniku, ki se je dobesedno v lokal pripeljal z mopedom. Ob točilnem pultu pa je dodajal plin, da se je vrtelo zadnje kolo. Potem je odpeljal ven, peš šel nazaj in zmerjal natakarja. Pijače ni plačal. So imeli pa policisti z njim kar dosti opraviti in tudi položnic se je kar nabralo.

Dolg račun policije

Za tega Dolenjca pa celo zelo natančno vemo, kakšen račun so mu izstavili možje postave. Dolgega. Sredi noči so ga želeli ustaviti v Novem mestu, pa je odbrzel proti Veliki Bučni vasi. Tam je zaradi neprilagojene hitrosti trčil v betonski zid in obstal. Dva sopotnika sta pobegnila, 21-letni voznik pa je ostal v vozilu. Ker ni upošteval policistovih ukazov in se je upiral, so ga začasno vklenili. In zdaj sledi račun s cenami za »storitev«: vožnja po sredini oziroma drugi strani ceste 120 evrov, divjanje po cesti 300 evrov in tri kazenske točke, neupoštevanje posebnih zvočnih in svetlobnih znakov 500 evrov in 5 kazenskih točk, vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja 500 evrov, vožnja z neregistriranim vozilom 500 evrov, uporaba registrskih tablic, ki ne pripadajo vozilu, 500 evrov, vozilo tehnično ni bilo brezhibno 400 evrov, neupoštevanje odredb policistov 334 evrov. Skupaj 3154 evrov in pet kazenskih točk. Nastop v rubriki Od petka do petka: neprecenljivo.

Bodo policisti oglobili sonce?

Ostajamo pri policijskih globah. V Ormožu so se ubadali s prometno nesrečo, ki jo je zakrivil 57-letni voznik osebnega avtomobila iz okolice Ptuja. Pripeljal je v Ormož in zapeljal proti parkirišču trgovine Hofer. Zavil je levo, da bi si poiskal prazen parkirni prostor, a ga je oslepilo jutranje sonce, spregledal je kolesarko in trčil vanjo. Kar hudo se je poškodovala, policisti bodo voznika avta kazensko ovadili. Mi pa se sprašujemo, kaj bodo storili s pravim krivcem za nesrečo. Bodo ovadili tudi sonce? Ali pa mu vsaj napisali kakšno globo, da bo vedelo za drugič.

S sušilnikom za lase nad divjake

Upokojenka iz ameriške zvezne države Montana je imela več kot dovolj cestnih divjakov, ki niso upoštevali omejitve hitrosti na cesti mimo njene hiše, po kateri hodi in se vozi s kolesom tudi veliko otrok. V roke je vzela sušilnik za lase in ga namerila proti voznikom. Ti so, misleč da gre za policistko z radarjem v roki, seveda takoj upočasnili vožnjo. Lokalnim policistom se je zavzetost »prometne babice« zdela nadvse imenitna in so jo nagradili z nazivom častna policistka Montane. Mi pa se moramo ob tem spomniti na naše kartonaste policiste, ki so jih postavili na Bovškem, a so tri od njih ukradli nepridipravi. Morda bi pa veljalo po zgledu iz Amerike stopiti do lokalnega upokojenskega društva in za primeren honorar najeti babice, ki bi strašile po cestah s sušilnikom v rokah. Saj veste, hitrost ubija, penzije so pa nizke.

Policistom grozil z lopato

Policisti so sicer navajeni vsega hudega, občani, sploh če so primerno podkrepljeni z alkoholom in zato pogumnejši, jih zmerjajo, pljuvajo, celo stepejo se kdaj z njimi, sem in tja pride tudi do resnih incidentov. To pa je zares nenavaden primer. Policisti so pri kraju Dole ustavljali voznika kombija brez oznak. Petindvajsetletnik brez izpita in z dolgim seznamom prometnih prekrškov jim je peš pobegnil, njegov kolega pa se je spravil nad može v modrem. Pravijo, da jih je žalil, kar bi še nekako prenesli. Da jim je grozil, da jih bo napadel z lopato, je bilo pa preveč. »Dejanje so mu preprečili in vzpostavili javni red in mir,« so ponosno zapisali v poročilo. Ah, tudi voznika so našli in mu napisali nekaj kazni. Verjetno bo račun podoben kot v eni od zgornjih zgodbic.