Pivo teklo v potokih

Dobesedno. Pa ne iz znamenite žalske fontane piva, kjer pravzaprav ne teče v potokih, ampak fino počasi iz pipice, in še plačati ga moraš. Kar po cesti je teklo, v krožišču sredi Mengša, kjer se je malo nagnil tovornjak, ki je prevažal zabojnike s kakopak polnimi pivskimi steklenicami. Bilo je sredi noči, tako da pivoljubcev, ki bi si obetali pivsko žurko sredi ceste, in še zastonj, ni bilo prav veliko. Smo se pa pogovarjali z lokalnimi gasilci. Saj veste, ti so vedno prvi na kraju raznih nesreč in drugih dogodkov. Tokrat niso bili, jih niso poklicali na intervencijo. Saj, ko gre za vse mogoče traparije, jih takoj pokličejo, ko gre za (brezplačno) pivo, pa pozabijo na njih. Sramota! Mi jih ne bi.

Denar frčal iz bankomata

Saj ne vemo, ali je šlo za uspešno ali neuspešno akcijo nepridiprava sredi Splita. Presodite sami. Možak, verjetno tujec, se je odločil za prefinjen napad na bankomat. Nanj je priključil prenosni računalnik in mu zaukazal, naj mu izplača velike vsote denarja. A je bil očitno preveč pohlepen, to je počel dolgo in za hrbet je pristopil varnostnik z besedami, ali mu lahko kako pomaga. No, pomagal mu je toliko, da ga je spomnil, da je treba pobegniti. Menda z nekaj sto tisoč kunami plena. Je pa kakih 70.000 kun (10.000 evrov) pustil ležati na tleh. Denar so pobrali policisti. Ni jim bilo treba daleč. Bankomat stoji na dvorišču policijske postaje.

Pravica stane. Veliko

Znan slovenski pregovor, ki pravi, da kot na veselici ni device tudi na sodniji ni pravice, je na svoji koži (in v denarnici) izkusil 71-letni Britanec Richard Keedwell, ki je zapravil 30.000 funtov (33.500 evrov) za pravdanje z državo, ki ga je zaradi prehitre vožnje oglobila za 100 funtov. Še vedno trdi, da je radar pred tremi leti napak pokazal, da je v naselju, kjer je omejitev 30 milj na uro, vozil pet milj na uro preveč. A tega mi ni uspelo dokazati. In še razrez stroškov: za sodne takse in potne stroške devet tisočakov, za odvetnike pa 21. Tudi to nekaj pove, kajne. »Razočaran sem nad sodnim sistemom. Seveda mi je žal zapravljenega denarja. Le pravico sem hotel,« je jadikoval Britanec. Pa smo nazaj pri pregovoru…

Moped, mobitel in avtobus

V tem vrstnem redu seveda moped, mobitel in avtobus ne sodijo skupaj in hitro pride do nesreče. Sploh če mobitel drži v roki fant, ki pelje moped naravnost v – avtobus. Kar se je pred dnevi zgodilo v Kopru. Mladenič je trčil v zadnji del avtobusa, voznik mu je želel pomagati, a se je fant usedel nazaj na moped in odbrzel naprej. Očitno je dovolj pameten, da ve, da je storil traparijo, če ne celo prekršek. In hkrati dovolj nepazljiv, da je za seboj pustil sledi v obliki registrske tablice, tako da policisti verjetno ne bodo imeli veliko dela, da mu bodo dostavili položnico z ustrezno kaznijo.

Nad nabiralnik in nad kombajn

Medsosedski odnosi so zapletena družbena kategorija. Poglejte samo naše diplomatske odnose s sosednjimi Hrvati. Na mikroravni je diplomacija bolj preprosta. Policisti so poročali o dveh diplomatskih incidentih. Prvi se je zgodil v Novi Gorici, kjer je nekdo z neznanim predmetom poškodoval vrata poštnega nabiralnika na vhodu v enega od tamkajšnjih stanovanjskih blokov. Le kaj je hotel izbezati iz njega? No, škode je bilo za 50 evrov.

Hujšo diplomatsko noto je prejel možakar, ki je pri Gornji Radgoni s kombajnom siliral koruzo in je zapeljal čez 20 centimetrov dolgo nerjavečo cev, ki je štrlela iz zemlje med koruzo in za katero se upravičeno sumi, da jo je nekdo tja postavil namerno. Škode na delovnem stroju je za deset tisočakov.