Parkirala kar na tirih

Še veste, kaj ste počeli v nedeljo ob pol enajstih zvečer? Morda uživali ob zabavni televizijski oddaji ali po napornem koncu tedna na kavču že napol dremali? No, gospa iz Prekmurja je imela pestrejši konec gospodovega dne. Policisti so ugotovili, da se je v Šalovcih odpeljala do železniške postaje, kjer je skušala obrniti avto. Ker se je zadeve lotila precej nerodno, je zapeljala čez peron, kjer sta kolesi zdrsnili v smeri železniškega tira. Avto je bil ujet, na srečo pa ne tudi gospa, ki ji je uspelo varno izskočiti, še preden se je v avto zaletel tovorni vlak. Zakaj ni tam počakala policistov, temveč so jo morali ti izslediti naknadno, je pokazal rezultat alkotesta. Gospa je bila namreč v času manevriranja po tirih kar konkretno opita, za kar bo morala pošteno plačati.

Skrivalnice v grmovju

Medtem ko policisti voznike avtomobilov vztrajno opozarjajo, da (pre)hitra vožnja ubija, bi morali tu in tam s prstom požugati tudi kolesarjem. Prejšnji petek zvečer se je namreč v Trzinu samopoškodoval kolesar, ki je zaradi neprilagojene hitrosti trčil v zapornico. O prisotnosti alkohola tokrat niso poročali. Morda je bil gospod samo malček zamišljen. Drugače je bilo v nedeljo zvečer z voznikom avta v Kranju, ki so ga policisti v uri in pol pijanega ustavili kar dvakrat. Že ob prvem snidenju so ga izločili iz prometa in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo, a se nanje ni oziral, zato so mu ob drugem srečanju zasegli avto. Tretja zgodba je bizarna mešanica prejšnjih dveh, kranjski policisti so jo naslovili z »igra mačke z mišjo«. Opita kolesarka na Bledu je voznici avta izsilila prednost, nato pa s kraja nesreče pobegnila. Zaradi pomanjkanja časa, spretnosti in oziroma ali treznosti se je vrgla v bližnje grmovje, kjer se je neuspešno skrila pred policisti.

Kraja in prodaja krav

Neobičajna zgodba z »liskami« v glavni vlogi prihaja od naših južnih sosedov. 22-letnega mladeniča je namreč policija osumila kraje sedmih krav, ki jih je z njihovega doma odpeljal sredi noči (izmaknil je tudi en delovni stroj). Ukradel jih je dvema različnima kmetoma, nato pa jih v drugi vasi prodal naprej. Policija je živali uspela izslediti in jih vrniti oškodovancem. Sosedova krava, pardon, trava je pač vedno bolj zelena, kajne? No, pri nas so na kmetih bolj kot na živali ljubosumni na grozdje in njegove sokove. Tako je v Vernišu prejšnji teden nekdo dvakrat vlomil v klet zidanice, kjer je iz cistern iztočil vino, odprl pa še vodovodno pipo. Lastnika je oškodoval za skoraj 4000 evrov.

Božičkove dobrote

Praznični okraski, ki so jih v najlepšem mestu na svetu letos začeli obešati že sredi oktobra (!), nekatere spravljajo v obup, druge v ekstazo. Ti imajo pač radi božičke, jelenčke in škrate. Med njimi je 60-letni Hrvat, vedno opremljen z okrasno rdečo vrečko z napisom Merry Christmas (vesel božič). Ta in pa siva nogavica sta dve stvari, od katerih se zelo nerad loči. Zato ni bil prav nič zadovoljen, ko so mu zagrebški policisti začeli stikati po avtu in se dotikati njegove vrečke in nogavice. Izkazalo se je, da v njiju ni Božičkovih dobrot, temveč je gospod vanju skril različne substance za nadaljnjo prodajo. V njegovem golfu so tako našli 26 gramov kokaina, razdeljenega v manjše vrečke, plus pet vrečk marihuane in digitalno tehtnico. Šestdesetletni preprodajalec droge bo letošnji božič očitno preživel za zapahi.

Nakladal kar pet dni

Ko je sodnik v Hamburgu po obsodbi 71-letnega bančnega roparja pobaral, ali bi rad še kaj povedal, si ni mogel niti misliti, v kakšno kašo je spravil vse prisotne. Michael Jauernik je namreč dodobra izrabil pravico do zadnje besede in si vzel veliko časa za sklepno misel. Natančno: pet dni. S sončnimi očali na nosu je na dolgo in široko pripovedoval svojo življenjsko zgodbo, posebno pozornost pa posvetil po njegovem mnenju nesposobnim preiskovalcem in neučinkovitim odvetnikom, ki mu menda niso bili prav nič v pomoč. Zaključno besedo je sklenil z napovedjo pritožbe zoper 12,5-letno zaporno kazen, ki si jo je prislužil s tremi ropi, poskusom umora in kršenjem zakona o nošenju orožja. O kesanju v petih dneh ni črhnil niti besedice.