Paprik in jajčevcev je v tem času povsod v izobilju, le redki pa so recepti, ki oboje združijo v kakšno imenitno jed. V Neaplju jim to odlično uspeva, ena najbolj tipičnih tamkajšnjih jedi – peperoni ripieni ali peperoni imbottiti de melanzane – so namreč paprike, nadevane z jajčevci in še številnimi drugimi odličnimi sestavinami, kot so oljke, kapre, parmezan in podobno. Okus je seveda povsem drugačen – po pričevanjih tistih, ki so to jed že pokusili, še precej boljši, zlasti pa bogatejši kot pri klasičnih polnjenih paprikah, »po jusu«, kakšnih smo vajeni v naših krajih. Ena najzanimivejših izpeljav te slastne južnoitalijanske jedi vsebuje celo špagete, ki jih zmešajo z nadevom in z njim napolnijo paprike. Vsekakor vredno poskusa! Nadevane paprike so sicer priljubljene še v Španiji, kjer jih polnijo z ovčjim sirom in piščančjim ali ribjim mesom, v Mehiki jih polnijo s sirom in včasih še z mletim mesom, jih panirajo in ocvrejo, Bolgari jih nadevajo z mešanico sira oziroma skute in jajc ter jih postrežejo z jogurtom, Indijci jih natlačijo s kuhanim mesom, krompirjem in čebulo… Nadevane paprike so priljubljene tudi na Bližnjem vzhodu, v Afriki in Skandinaviji.