Za te sočne poljske lepotice lahko mirno rečemo, da so okrogle na pravih mestih in vsestransko uporabne – na sladke in slane načine. Izvirajo iz tropskih in subtropskih predelov našega planeta, semena divjih buč pa naj bi uživali že naši predniki pred 15.000 leti. Izjemno so jih cenili tudi pripadniki starih indijanskih ljudstev, ki so buče gojili že pred 6000 leti in so jih med drugim pripravljali tako, da so v izdolbeno bučo nalili mleko, dodali med in začimbe ter vse skupaj spekli na ognju. Najbolj pa so buče cenili stari Grki, ki so jih malikovali kot božanstvo. Danes jih poznamo več kot 800 sort; gojijo jih povsod po svetu in so primerne za vrsto sladkih in slanih jedi. Iz njih pripravljamo juhe, omake za testenine, sladke in slane zavitke, pečemo jih lahko na žaru, iz njih skuhamo imeniten golaž… Nekaj posebnega je bučno olje, ki ga stiskajo iz praženih bučnih semen in velja za štajersko-pomursko specialiteto, brez katere si marsikje sploh ne znajo predstavljati solate. Niti paradižnikove, kaj šele zelene. Malo manj je znano, da izvrstno bučno olje, a iz malenkost manj močno popraženih semen in zato z več okusa po bučah, pridelujejo in cenijo tudi ponekod v Istri. Morda ni naključje, da hkrati z bučami na poljih v gozdovih v teh dneh po dežju na veliko rumenijo lisičke. Oboje lahko združite v krasni juhi, ki vam bo brez večjega napora uspela po tokratnem receptu.

Bučna juha z lisičkami

900 g buče hokaido, 1 veliko čebulo, 2 korenčka, 100 g gomolja zelene, 1 koren peteršilja, 200 g pora, 2 stroka česna, žlico paradižnikove mezge, 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja, ščep morske soli, ščepec sveže zmletega popra, šopek peteršilja, 2 dl smetane za kuhanje, 30 g masla, 200 g lisičk, košček parmezana.

Bučo dobro operemo (vrste hokaido ni treba lupiti) in prerežemo na pol. Z žlico izdolbemo semenje, meso pa narežemo na manjše kose. Zeleno, korenček in peteršilj olupimo in narežemo na koščke. Česen nasekljamo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Por dobro očistimo, operemo in narežemo na kolobarje. V velik lonec vlijemo olje in nanj stresemo čebulo. Pristavimo ga in čebulo na zmernem ognju pražimo približno tri minute. Na koncu dodamo česen. Ko zadiši, dodamo narezano jušno zelenjavo ter malo popražimo. Dodamo kose buče skupaj z narezanim porom in vse skupaj med mešanjem pražimo še približno pet minut. Zalijemo z litrom vrele vode, dodamo paradižnikovo mezgo in dobro premešamo. Ko vse skupaj zavre, temperaturo znižamo, napol pokrijemo in počasi kuhamo pol ure, da se zelenjava zmehča. Medtem lisičke temeljito očistimo in če je nujno, na hitro oplaknemo pod tekočo vodo. Velike gobe po dolžini prerežemo na pol. Peteršilj operemo in drobno sesekljamo. Ko je zelenjava v bučni juhi kuhana, lonec odstavimo in jo gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom. Primešamo smetano, juho po potrebi dodatno začinimo in lonec spet pristavimo, da juha še enkrat zavre. V ponvi medtem segrejemo maslo. Ko se začne peniti, dodamo lisičke. Med stresanjem ponve ali nežnim mešanjem jih počasi pražimo le nekaj (največ pet) minut. Juho dobro premešamo in jo nadevamo v globoke krožnike ali skodelice. Obložimo z lisičkami ter posujemo s sesekljanim peteršiljem in nastrganim parmezanom. Postrežemo z dobrim domačim hrustljavim kruhom – imenitno se obnese čebulni!