Corey Lambeth, ovčji pastir na eni izmed kmetij Nove Zelandije, je povedal, da s pomočjo drona premika čredo ter preverja raven vode in krme pri ovcah. »Zima je popolna za sedenje doma v hiši in upravljanje drona. Ker je mrzlo, se mi ne ljubi iti ven, zato s pomočjo drona preverim in se prepričam, da moja čreda stoji za žico,« je dodal.

Zadnji model drona lahko posname zvoke in jih tudi predvaja s pomočjo zvočnika. To je lahko pasji lajež ali kakršen koli drugi zvok, kar omogoči hitrejše premikanje ovc in jim obenem povzroča manj stresa kot prisotnost psa, poroča RNZ.

Krave postanejo zaščitniške do svojih teličkov in skušajo planiti na psa, če se ta preveč približa. Pri dronu se to ne more zgoditi. Kljub vsem prednostim Lambeth opozarja, da te lahko tehnologija kdaj tudi pusti na cedilu, še posebej v različnih vremenskih razmerah.

»V močnem vetru in dežju ni mogoče upravljati drona, sem pa prepričan, da bo nadaljnji razvoj poskrbel tudi za to. No, zaenkrat so to dnevi, ko ponovno uporabimo pse,« je dodal.