Latvijsko podjetje Aerones je že pred časom predstavilo svoj zelo zmogljiv brezpilotni letalnik, ki ima po navedbah podjetja velikanski potencial. Gre za brezpilotnik, ki ima 36 propelerjev in lahko dvigne do sto kilogramov težek tovor. Zelo uporaben je denimo pri reševanju na težje dostopnih mestih, gašenju požarov v stolpnicah, čiščenju in pri dostavi.

Pred nedavnim se je izkazalo, da je latvijski dron odličen pomagač pri čiščenju snega in ledu z vetrnih elektrarn. Za čiščene vetrnic dron pogosto uporabi vročo vodo, ki ji po potrebi dodajo sredstvo proti zmrzovanju. Kot piše The Verge, lahko sneg in led močno oslabita ali celo zaustavita delovanje vetrnih elektrarn.

Kot pravi Janis Putrams, izvršni direktor podjetja, je dron s tlemi povezan z električnim kablom, zaradi česar lahko v zraku ostane kolikor časa je to potrebno. Za krajše polete lahko uporabijo baterije, ki sicer večino časa zagotavljajo, da dron v primeru okvare varno pristane. Čeprav lahko brezpilotnik dvigne do sto kilogramov težak tovor, ga pri čiščenju vetrnic ne obtežijo z vodo, pač pa vodo dovajajo iz cisterne na tleh.

Sistem tovrstnega čiščenja je precej cenejši od alternative. Čiščenje s pomočjo drona stane približno tisoč dolarjev na eno vetrnico, medtem ko je za človeško silo, ki čisti vetrne elektrarne, potrebno odšteti pet tisočakov in več. V Aeronesu pravijo, da je njihov način ne le cenejši, pač pa tudi veliko varnejši.