Policijski helikopter je iz ene od dunajskih vojašnic vzletel ob 17.30, kmalu zatem pa je vanj na 200 metrih višine skorajda trčil dron. Pilot se mu je izognil v zadnjem trenutku, je povedal tiskovni predstavnik policije Harald Sörös. »V najslabšem primeru bi lahko trčenje drona in helikopterja povzročilo nesrečo. Lahko je zelo nevarno, saj bi lahko zahtevalo človeško življenje,« je poudaril, kot poročajo avstrijski novičarski portali.

Lastnik je svoj brezpilotni letalnik pristal na bližnjem parkirišču, ga dal v avtomobil in pobegnil. Pilot helikopterja je to opazil in obvestil svoje kolege, slovenskemu državljanu pa je tudi sledil. Nato je avtomobil ustavila prometna policija.

Slovenec je policistom dejal, da je zgolj skušal preizkusiti dron in da »ni vedel, da lahko z njim povzroči nevarnost«. Ob vsem tem pa ob sebi tudi ni imel primerne dokumentacije za dron, ki je bil težji od 250 gramov. V Avstriji namreč letenje takšnih letalnikov odrejajo predpisi, potrebno pa je tudi posebno dovoljenje, še pišejo pri Krone.at.

Lastnika drona so zaradi namernega ogrožanja zračnega plovila ovadili, grozi pa mu od enega do deset let zapora.