Državni tožilec Tarek William Saab je nekaj ur pred tem sprožil kazensko preiskavo Guaidovih protivladnih dejavnosti. Vrhovno sodišče je uslišalo prošnjo tožilstva o prepovedi potovanja v tujino in tudi o zamrznitvi Guaidovega premoženja.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton je v torek Madurovi vladi zagrozil z resnimi posledicami tistim, ki bodo spodkopavali demokracijo in skušali škodovati Guaidu, ki ga je kot začasnega predsednika Venezuele priznalo veliko držav po regiji in v svetu na čelu z ZDA, Kanado in Avstralijo.

ZDA so v torek Guaidu, ki je za danes pozval k novim množičnim protestom proti Maduru, dale nadzor nad premoženjem Venezuele v ZDA. Maduro se je v torek ponovno družil z vojsko katere vrh mu ostaja zvest. Maduro je tudi naznanil, da je ukazal povečanje oborožene civilne milice na dva milijona članov.

Maduro pripravljen na pogajanja z opozicijo in predčasne parlamentarne volitve

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je danes v pogovoru za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti izrazil pripravljenost na pogajanja z opozicijo. Ob tem je izrazil tudi podporo predčasnim parlamentarnim volitvam, ne pa tudi predsedniškim, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

“Pripravljen sem se usesti za pogajalsko mizo z opozicijo, da se pogovorimo za dobro Venezuele,” je dejal Maduro.

Nadaljeval je, da podpira predčasne parlamentarne volitve, češ da bi bila to dobra oblika politične razprave. Novim predsedniškim volitvam, h katerim so ga v soboto pozvale tudi evropske države in mu postavile osemdnevni ultimat, sicer bodo za začasnega predsednika priznale Juana Guaida, pa ni naklonjen.

“V Venezueli so že bile predsedniške volitve in če želijo imperialisti nove volitve, bodo morali počakati do 2025,” je po poročanju AFP dejal z mislijo na Washington, ki vztrajno poziva k novim predsedniškim volitvam.

Zagotovil je, da v skladu z ustavo popolnoma nadzoruje tudi venezuelsko vojsko. “In bolivarske oborožene sile prikazujejo lekcijo v etiki, zvestobi in disciplini,” je dejal o podpori vojske predsedniku.

Maduro je v intervjuju še obtožil ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je kolumbijski vladi naročil atentat nanj. “Če se mi bo nekega dneva kaj zgodilo, potem bosta Donald Trump in kolumbijski predsednik Ivan Duque kriva za vse, kar se mi dogaja,” je povedal.

Politična kriza v Venezueli se je zaostrila minuli teden, ko se je opozicijski predsednik parlamenta Juan Guaido na protivladnih protestih razglasil za začasnega predsednika države.

Opozicija zahteva svobodne volitve in ne priznava drugega mandata predsednika Nicolasa Madura, za katerega je prisegel 10. januarja. ZDA ter večina latinskoameriških držav so Guaida priznale kot začasnega predsednika. Podporo Maduru so med drugim izrazile Kitajska, Rusija in Mehika.