"Imamo potrjeno številko, z imeni, priimki, kraji in domnevnimi krivci, o 35 ljudeh, umorjenih v okviru protestov" od minulega ponedeljka, je danes sporočil Rafael Uzcategui iz nevladne organizacije Provea. Omenil je tudi osem "nezakonitih usmrtitev" v policijskih operacijah v revnih četrtih, za katere je obtožil pripadnike posebnih policijskih enot, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Alfredo Romero iz nevladne organizacije Foro Penal pa je sporočil, da je bilo med protesti aretiranih 850 ljudi, med njimi 77 mladoletnikov. Po njegovih navedbah so oblasti izvajale preiskave in aretacije "v domovih revnih družin, brez sodnega naloga".

Po ocenah organizacije Foro Penal je skupaj s temi aretacijami zdaj v Venezueli 976 političnih zapornikov.

Guaido pozval k novim demonstracijam v Venezueli

Voditelj venezuelske opozicije Juana Guaido, ki se je na protestih proti predsedniku Nicolasu Maduru oklical za začasnega predsednika države, je Venezuelce pozval, naj se v sredo in v soboto udeležijo novih množičnih protestov.

V posnetku, ki ga je objavil na Twitterju, je Guaido pozval Venezuelce, naj se v sredo opoldne udeležijo »mirnih protestov« in zahtevajo, da se dovoli dostava humanitarne pomoči v državo.

Za soboto pa je Venezuelce in ljudi »po vsem svetu« pozval k množičnim protestom, ki bi sovpadali z ultimatom Maduru za razpis svobodnih in demokratičnih volitev, poročajo tuje tiskovne agencije. Ultimat so Maduru v soboto postavile evropske države Nemčija, Francija, Španija, Velika Britanija, Portugalska in Nizozemska. Če v osmih dneh ne razpiše volitev, bodo Guaida priznale za začasnega predsednika.

Maduro je v nedeljo osemdnevni ultimat za razpis volitev zavrnil.

Tako Maduro kot Guaido si medtem prizadevata za podporo venezuelske vojske, ki je od leta 2013 ključna za ohranitev Madurove vladavine.

Maduro je v nedeljo, oblečen v vojaško uniformo in obkrožen s svojimi generali, obiskal 41. brigado, kjer so mu vojaki zagotovili lojalnost. Guaido pa vojakom, ki bi ga podprli, ponuja amnestijo.

Državam, ki priznavajo 35-letnega Guaida, med njimi je bila prva ZDA, se je v ponedeljek pridružila tudi Avstralija.

ZDA s sankcijami zoper venezuelsko državno naftno družbo

Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je sporočil, da Washington sprejema odločitev začasnega predsednika Juana Guaida, da na položaj vršilca odpravnika poslov veleposlanika Venezuele v ZDA imenuje Alfreda Vecchia, ki je bil doslej drugi človek veleposlaništva.

ZDA so danes uvedle sankcije zoper venezuelsko državno naftno družbo PDVSA. Gre za nov korak v smeri pritiskov na venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ameriški minister za finance Steven Mnuchin je pojasnil, da bodo s sankcijami Maduru preprečili odlivanje dodatnih virov države, dokler nadzora v Caracasu ne bo mogoče prenesti na začasno vlado ali novo demokratično izvoljeno vlado.

Družba Citgo, v ZDA delujoča podružnica venezuelske družbe PDVSA, bo medtem lahko nadaljevala s poslovanjem, vendar bo morala zaslužek nalagati na blokiran račun v ZDA.