»Če v osmih dneh ne bo razpisa poštenih, svobodnih in transparentnih volitev, bo Španija priznala Juana Guaida za predsednika Venezuele,« je po televiziji napovedal španski premier Pedro Sanchez.

Pozivu se je pridružil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. »Venezuelsko ljudstvo mora svobodno odločati o svoji prihodnosti. Če v osmih dneh ne bo volitev, bomo Juana Guaida priznali kot začasnega predsednika Venezuele, da bo sprožil politični proces. Pri tem sodelujemo z evropskimi partnerji,« je zapisal na twitterju.

Enako sporočilo je na tem družbenem omrežju objavila tudi tiskovna predstavnica nemške vlade Martina Fietz.

Kasneje je poziv na svojem Twitterju objavil še britanski zunanji minister Jeremy Hunt. Ob tem je zapisal, da je zaradi prepovedi kandidature opozicijskih predstavnikov, polnjenja volilnih skrinjic in nepravilnosti pri štetju na volitvah jasno, da Nicolas Maduro ni legitimen voditelj Venezuele. »Juan Guaido je prava oseba, da popelje Venezuelo naprej,« je poudaril.

Madrid, Pariz in Berlin so to sporočilo podali, ko se v petek državam članicam Evropske unije ni uspelo uskladiti, da bi Madura skupaj pozvale k razpisu volitev, v nasprotnem primeru pa bi priznale 35-letnega Guaida, je povedal vir pri EU. Zadržane so predvsem Avstrija, Portugalska in Grčija.

Grška vladajoča stranka Siriza sicer javno podpira venezuelskega predsednika. Sekretar stranke Panos Skurletis je izrazil »polno podporo in solidarnost« z »zakonitim predsednikom«.

Razmere v Venezueli so se začele zaostrovati, ko je predsednik Maduro 10. januarja prisegel za drugi predsedniški mandat. Parlament je pet dni zatem sprejel deklaracijo, v kateri je nov Madurov mandat razglasil za nezakonitega. Na poziv opozicije je prišlo do množičnih demonstracij, ki se jih je udeležilo več sto tisoč ljudi.

Na teh protestih se je predsednik parlamenta Juan Guaido 23. januarja razglasil za začasnega predsednika Venezuele. Priznale so ga ZDA in večina držav Latinske Amerike. EU se doslej ni povsem izjasnila. Visoka zunanjepolitične predstavnica EU Federica Mogherini je v imenu EU podprla demokracijo v Venezueli in pozvala k svobodnim in poštenim volitvam v državi.

Tudi EU podpira čimprejšnje volitve v Venezueli

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je danes prav tako pozvala k čimprejšnjim svobodnim, transparentnim in kredibilnim volitvam v Venezueli. Kot je še zapisano v njeni današnji izjavi, morajo biti volitve v skladu z mednarodnimi demokratičnimi standardi in venezuelskim ustavnim redom.

V nasprotnem primeru bo EU storila nadaljnje korake, vključno s priznanjem državnega vodstva v skladu s 233. členom venezuelske ustave, ki med drugim določa, da predsedniški mandat do izvolitve novega predsednika opravlja predsednik venezuelske narodne skupščine. »EU v tej kritičnih trenutnih stoji ob strani venezuelskemu narodu in bo še naprej pozorno spremljala dogajanje,« je še zapisano v izjavi.

Venezuelski zunanji minister zavrnil evropski ultimat

Venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza je danes na izredni seji Varnostnega sveta Združenih narodov zavrnil ultimat nekaterih evropskih držav, da bi morali v Venezueli v osmih dneh razpisati nove volitve. Ponovil je, da Nicolas Maduro ostaja legitimni predsednik, navkljub pritisku iz tujine pod vodstvom ZDA.

»Nihče nam ne bo izrekel ultimata ali nam govoril, naj pripravimo volitve ali ne,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal Arreaza.