»Najboljši je,« je vzkliknila šestletna Eva in že nadaljevala vrtenje na prav posebnem vrtiljaku, ki je le eno od nevsakdanjih igral na otroškem igrišču Severnega mestnega parka za Bežigradom. Približno tisoč kvadratnih metrov prostornega parka zavzema otroško igrišče pri Navju, ki ga je ljubljanska mestna občina uradno odprla pred sedmimi leti, do danes pa je postalo eno najbolj priljubljenih otroških igrišč v mestu. Tudi bralci Dnevnika ste ga v naši akciji, v kateri smo iskali najboljše ljubljansko otroško igrišče, prepričljivo postavili na prvo mesto.

Raznovrstna igrala, oddaljenost prometa in pitniki

»Skoraj vsak dan smo tukaj, če je le lepo vreme, saj blizu stanujemo. V soseski je sicer tudi nekaj manjših igrišč, a tam je le nekaj igral in igra hitro postane dolgočasna. Tukaj je običajno tudi nekoliko več otrok za skupno igranje,« je odločitev, da so se minulo popoldne odpravili do igral pri Navju, pojasnil Franci Novak. Družini je še posebej všeč, da so igrala z razgibanimi travnatimi vzpetinami nekoliko ločena od ceste, slednja tudi ni preveč prometna, opremljena je še z grbinami. »Ves čas je treba biti pozoren, da otroci ne pobegnejo, a tako si vsaj nekoliko bolj miren, ko se podijo po travniku,« je dodal Novak, medtem ko je štiriletna Laura le sramežljivo pokimala, da sta ji najbolj všeč tobogan in gugalnica.

Kot na morju

Ob veliki ladji sredi igrišča, ki ji je iz kapitanove kabine poveljeval najbrž najmlajši, šele štiriletni, kapitan, medtem ko je skupinica otrok pogumno plezala po jamboru ter ob vrtiljaku in dveh toboganih, speljanih po travnatem griču, sta bili prav dve gugalnici na južnem delu igrišča ves čas zasedeni. »Lahko bi jih bilo več. Park je priljubljen in včasih je res gneča,« je še pojasnil Novak, medtem ko si je skupina mamic zaželela, da bi mladi, ki park ob petkih in sobotah zvečer izkoristijo za pijančevanje, bolj vestno pospravili za seboj. »Komunalni delavci se trudijo, vendar včasih, predvsem v soboto zjutraj ali po kakšni prireditvi na Gospodarskem razstavišču, moraš biti previden zaradi črepinj,« je dejala mamica triletnega sinčka, ki ni želela biti imenovana. Kot prednosti parka je ob tem izpostavila mehko podlago pod nekaterimi igrali, kjer lahko varno kobacajo tudi najmlajši otroci, raznovrstnost igral in pitnike s pitno vodo.

Prostorna parkovna površina, ki se ob Železni cesti razprostira med Vilharjevo in Linhartovo cesto, pa ni priljubljena le med stanovalci Zupančičeve jame, temveč tudi med družinami z drugih koncev mesta. »Najbolj mi je všeč ta vrtiljak pa tudi ladja, ker me spominja na morje,« je povedala Eva. Z očetom sta do Zupančičeve jame prikolesarila z Ježice. »Občasno prikolesariva sem, včasih pa greva tudi na igrišče v parku Tivoli, ki ima jeklenico in velik tobogan,« je dodal Jure Lozej.

»Včasih si načrtovalci nekaj zamislimo, potem pa ljudje to uporabljajo čisto drugače. S tem ni nič narobe, je pa zelo zanimivo, da zdaj igrišče, mišljeno za najstnike, največ uporabljajo najmlajši otroci,« je že pred časom povedala Ina Šuklje Erjavec, ki je skupaj z možem Andrejem Erjavcem projektirala park in igrišče. A v Severnem mestnem parku ni živahno le zaradi razposajenih otrok na igralih. Na klopeh ob potkah denimo radi posedajo in kramljajo starejši prebivalci soseske, v tematskem delu parka, posvečenem literaturi, številni sončne žarke lovijo med prebiranjem knjig, skupinice mladih pa se predvsem poleti družijo na zelenicah ali med drevesi vadijo hojo po vrvi. »Poleti so zelenice primerne za druženje, park je dolgo obsijan s soncem, na voljo so pitniki, blizu je tudi pasji park,« je s parkom v svoji soseski zadovoljna tudi Nina Čeh, ki ji je družbo delal psiček Jake.