Če želite, da bo dnevna soba resnično zadostila vsem vašim potrebam, najprej določite njeno namembnost. Vam služi za sproščanje med branjem, gledanjem televizije ali poslušanjem glasbe? Potem največ pozornosti posvetite izbiri udobnega kavča ali fotelja ter poskrbite za pravilno razporeditev zabavne elektronike. Radi sprejemate goste? V takem primeru naj bo v prostoru dovolj sedišč in odlagalnih površin za prigrizke ter pijačo. Je dnevna soba združena z jedilnico? Če je odgovor pritrdilen, naj bo jedilna miza primerno velika, tako da lahko na njej igrate tudi družabne igre. Vam dnevni prostor služi tudi kot domača pisarna? Kadar za delo nimate posebne sobe, kotiček za pisalno mizo vključite že v zasnovo prostora.

Vizualna ločitev namenskih območij

Resnici na ljubo je dnevna soba v večini domov danes večnamenska, saj si le redki lastniki večjih hiš lahko privoščijo ureditev več bivalnih prostorov – vsakega s svojo funkcijo. Kako naj torej prostor, ki služi za sproščanje, druženje in otroško igro hkrati, funkcionalno in estetsko opremimo tako, da bo primeren za tako različne dejavnosti? V odlično pomoč so nam sobne pregrade, ki vizualno ločijo posamezna območja. To so lahko klasični zasloni, dekorativne odprte omarice s policami, prosojne zavese, mizice in sobne rastline, ki so za ta namen zelo primerne. Tudi preproga pod kavčem in klubsko mizico ali stena v jedilnem kotu, pobarvana v drugačno barvo, označujeta, da gre za del dnevne sobe z drugačnim namenom.

Časov, ko je bilo pohištvo strogo prislonjeno ob steno, je konec – večji ali manjši prostostoječi elementi dajejo vtis prostornosti. Kavče in kotne sedežne garniture lahko postavimo sredi večjega prostora kot vabljivo središče, če pa je prostor manjši, vsaj malce, kakih dvajset centimetrov, od stene. Nizki pohištveni kosi in elementi s policami so nadvse primerni, da jih poljubno razporejamo, obenem pa služijo kot pregrade. Namesto velikih in težkih omar, ki prostor vizualno preobremenijo, postavimo v dnevno sobo sodoben regal. S kombinacijo omaric z vrati in polic ponuja dovolj prostora za shranjevanje drobnarij, razstavljanje knjig, spominkov in okrasnih predmetov, obenem pa je vanj lahko postavljen televizijski aparat, ki ga lahko obesimo tudi na steno. V starejših hišah z nadpovprečno stropno višino lahko tak sestav sega do stropa, prostor pa ni videti natrpan.

Lahko pohištvo za vtis prostornosti

Kadar dnevna soba ni idealne oblike ali velikosti, za vizualno enakomernejši prostor uporabimo nekaj zvijač, ki jih priporočajo notranji oblikovalci. V dolg prostor položimo okroglo preprogo ali na eno od vzdolžnih sten obesimo ogledalo, ki prostor navidezno razširi. Za razmeroma majhne in ozke sobe je priporočljivo izbrati svetlo lakirano pohištvo ali pohištvo iz svetlega lesa, tako bodo videti večje. Osrednji regal ob glavni steni, v katerem je tudi televizor, naj bo zaradi učinka lahkotnejšega prostora sestavljen večinoma iz polic, na katerih hranimo nam ljube predmete. Razne malenkosti, papirje in pripomočke, ki jih ne želimo dati na ogled, pa hranimo v nizkih omaricah z vratci, ki jih strateško razporedimo po prostoru: za kavčem, če je ta odmaknjen od stene, ob kavču ali ob stranski steni.

Dekorativni dodatki

Okrasni dodatki in pravilna osvetlitev vnesejo v dnevni prostor še piko na i. Dekorativne blazine, zavese, preproge, vaze in drugi okrasni predmeti z vpadljivimi vzorci in živahnimi barvami vdihnejo prostoru življenje in poskrbijo, da se v njem počutimo udobno. Posamezne slike ali cela galerija slik na stenah pritegnejo pogled prav tako kot okrasni predmeti, ki jim lahko namenimo izpostavljeno mesto. Ne pozabimo na okrasne rastline, ki v prostor prinesejo delček narave in s svojim zelenjem poskrbijo tudi za občutek svežine. In ne nazadnje, poigrajmo se z osvetlitvijo. Medtem ko lončnice izboljšujejo zrak v prostoru, pravilna svetloba ustvarja primerno ozračje. LED-svetila so kot nalašč, da z njimi ustvarimo svetlobne poudarke in različno osvetlimo posamezna območja v prostoru.