Prostor za družino in prijatelje

Dnevna soba je po navadi prostor, kjer se zbirajo družina in pa prijatelji, zato niti ni tako čudno, če posamezniki največ denarja, truda in časa vložijo ravno v opremljanje tega prostora, da bi se lahko prek njega na želen način predstavili drugim ter hkrati uživali v njegovih estetskih vrednostih.

Težave se začnejo v manjših stanovanjih z manjšimi prostori, kjer imajo stanovalci mnogokrat težave s shranjevanjem. Trendni elementi za dnevne sobe ponujajo rešitev za vse tiste, ki imajo kopico (odvečnih) predmetov, in za tiste, katerih cilj je atraktivno oblikovanje in zadovoljevanje estetskih kriterijev, hkrati pa za vse, katerih vodilo je funkcionalnost prostora.

Barva in material vneseta dinamiko in privlačnost

V takšnih situacijah nam življenje rešujejo moderni regali velikih dimenzij, ki so kompozicijsko razdeljeni v predele z odprtimi policami in zaprtimi elementi. Razgibanost pa tudi barva in vrsta materiala v prostor prinesejo razigranost in dinamiko. Takšni regali so videti zanimivi, a tudi dokaj nevtralni, zavzemajo eno dolžino sobe, po navadi pa so široki med 40 in 60 centimetrov. Posebno primerni so za tiste dele prostorov, v katere običajno postavljamo vgradne omare.

Seveda pa nam ni treba imeti regala v polni višini zidu, lahko se celo odločite za bolj nevsakdanjo idejo – da regal namestite na zid tako, da je od tal oddaljen nekaj deset centimetrov, enako pa tudi od stropa. Z igranjem višine in postavitve regala pa tudi z odprtimi policami ter zaprtimi predali boste ustvarili privlačen dizajn in hkrati dobili dovolj prostora za shranjevanje predmetov, ki jih ne želite razstavljati na policah.

Soba kot »izložbeni prostor« trenutnega dizajna

Za minimalistično postavitev elementov morate imeti na voljo dovolj velik dom z dodatnimi sobami, kamor lahko pospravite vse, česar ne potrebujete vsak dan. V takšnih primerih dnevna soba postane »izložbeni prostor« trenutnega dizajna, v katerem kriterij funkcionalnosti ne igra pretirano pomembne vloge. Pri opremljanju takšnih prostorov sta pomembna vrhunsko oblikovanje ter občutek življenja v lepoti in udobju.

Najnovejši trendi poudarjajo geometrijo elementov, ki se največkrat izraža v vodoravni ali navpični postavitvi z jasno označenimi smermi kompozicije. Rezultat takšne kombinacije so dinamični elementi, ki so dominantni in učinkoviti v dnevnem prostoru. Dovoljene so tudi igre z barvami in materiali, poudarek pa je na beli barvi v kombinaciji z materiali, ki spominjajo na teksturo drevesa. Razmislite lahko tudi o naravnih materialih.

Na policah lahko razstavite knjige

V dnevnih sobah so police še vedno priljubljene, zlasti če ste pravi knjigožer, tako da lahko nanje pospravite vse svoje najljubše knjige, ki prostor še poživijo. Nanje pa lahko postavite tudi različne umetnine.

Zelo priljubljen element dnevnega prostora postaja tudi kuhinjski pult, ki na enem koncu prerašča v svojevrsten predalnik z odprtimi policami ter polnimi ali steklenimi vratci. Police pa lahko tudi okrasite z blazinami ter na njih sedite, kar nadomesti tabureje in dodatne stole, ko pridejo na obisk prijatelji.

Vir: www.nezavisne.com