Prostor za hojo na eni strani

Ena glavnih težav pri razporejanju pohištva v dolgih in ozkih prostorih je, kako urediti prostor za hojo skozenj. Še posebno se velja izogniti usmeritvi »prometa« med kavčem ali klubsko mizico pred njim. Pohištvo je najbolje razporediti na eno stran prostora s pogledom na prehodni del ali pa, če je prostor nekoliko širši, tako, da mu kaže hrbet, da lahko hodite po prostoru brez ovir.

Nasvet: Preproge naj bodo položene tako, da hodite po njih ali pa se jim povsem izognete. Neprijetno je namreč z eno nogo korakati po preprogi, z drugo pa po golih tleh.

Kotna postavitev pohištva

Pohištvo postavite v kot in pustite diagonalno odprt prehodni prostor. Če je ob eni steni kavč in ob drugi naslonjač, pred njima pa sta otomana ali klubska miza, ne dodajte skupini še enega sedeža, saj bo omejil pretočnost. Na okna, ki obkrožajo kotno postavitev, obesite dolge zavese, ki z zaokrožijo tega dela vizualno ublažijo obliko prostora.

Nasvet: Odpovejte se želji, da bi v sobo dodali še kak sedež več za goste, ki pridejo na obisk. Raje izberite dvonamenske kose, kot je denimo otomana, ki služi kot mizica in lahko po potrebi postane rezervno sedišče.

Pravokotno na dolžino prostora

Nekaj pohištva lahko postavite pravokotno na dolžino prostora, s čimer prihranite prostor. Namesto vzdolžno umeščenega dolgega kavča, ki gleda proti kaminu, pred katerim bi bila klubska mizica (in bi ovirala prost dostop do konca sobe), prečno na prostor postavite dva dvoseda, ki sta si vzporedna, vmes pa je lahko mizica. Takšna postavitev ne ovira pretočnosti.

Nasvet: Dvosed, postavljen na konec dolgega in ozkega prostora, je optična prevara, ki sobo navidezno zaokroži, sicer imamo občutek, da se nikakor ne konča.

Postavitev pod kotom

Postavite nekaj pohištva pod kotom, da zmanjšate občutek »tunelskega vida«. Tako lahko recimo v dolgi, a ne tako zelo ozki dnevni sobi, umestite sedežno garnituro, ki ublaži ravne linije prostora. Če uporabljate bivalni prostor tudi kot delovno sobo, postavite na en konec pisalno mizo, obrnjeno pod kotom, ki ga navidezno zaokroži.

Nasvet: Namesto dolge zofe izberite štiri oglate naslonjače in jih razporedite okoli okrogle klubske mize, da je soba videti širša.

Okrogle mize in mizice

Okrogle klubske mizice in jedilne mize v ozkih in dolgih dobah delujejo še posebno dobro, saj pomagajo uravnotežiti linearni občutek v takšnih prostorih. Če nimamo dovolj prostora za okroglo mizo, se obnesejo tudi majhne mizice in stolčki, ki jih uporabljamo za odlaganje.

Nasvet: Dvoseda, obrnjena drug proti drugemu, med njima pa je tabure v obliki kocke (ali dva) sta idealna rešitev ne le za ozke, ampak tudi za vse majhne prostore.

Izkoristite vertikalni prostor

Uporabite zidove, da sprostite prostor za pohištvo na tleh. Namesto klasičnih knjižnih omar namestite na stene police, pod katerimi je dovolj prostora za kavč. Pazite, da so dovolj visoko, da z glavo ne udarjate obnje.

Nasvet: Če potrebujete visoke prostostoječe omare, jih postavite na konec prostora, da ne deluje tako ozko.