Dnevni prostor je središče doma, v katerem preživimo največ časa, zato je pomembno, da nam ponuja vse udobje in zaščito zasebnosti. Prav temu pritrjujejo nove smernice notranje opreme, ki ne posegajo več po intenzivnih barvah in svetlečih se materialih. Oprema se navdihuje po vintidž pohištvu, ki pa je z novimi materiali, tehnologijami in estetiko preoblikovano tako, da brezčasnemu dizajnu vdihne novo življenje. Številne oblikovalske rešitve si namreč izposojajo ideje, vzorce in rešitve iz štiridesetih, petdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja ter prinašajo široko paleto oblik.

Preproste in elegantne oblike

Ko govorimo o oblikah in linijah pohištva, je na prvem mestu preprostost. Čiste, geometrijske in elegantne oblike z le nekoliko zaobljenimi robovi so v sodobnem interjerju z letnico 2018 obvezne. Pohištvo iz pravega lesa ima še vedno primat, vendar ni več prebarvano, temveč zasije v naravnih lesnih tonih. Še posebno zaželen je temen les, ki s svojimi čokoladnimi odtenki vnaša v bivalne prostore nadih razkošja ter ustvarja toplo in udobno ozračje. Za poudarek poskrbijo posamezni kosi iz brušene kovine, največkrat iz medenine, ki se lepo sklada z naravnim lesom, zapeljivo barvno steklo ter še vedno aktualni naravni kamen. Pluta je še en čudovit material, ki se prebija v sodobni interjer – ne le za talne obloge, temveč tudi za pohištvo in stenske obloge. Za piko na i poskrbi oprema iz recikliranih materialov, ki daje prostorom izviren in privlačen nadih.

V skladu z novimi smernicami dnevni prostor s kuhinjo in jedilnico ni več celovita enota, temveč je s policami, barvami ali različnimi talnimi oblogami razdeljen na zasebnejše kotičke, kjer delamo ali se sproščamo. Delilniki prostorov so zato vse bolj iskani, najsi gre za odprte knjižne police, »zidove« iz rastlinja, ki morajo najti prostor v slehernem sodobnem domu, ali nizke pregradne stene in pohištvene elemente. Ker je zaželeno, da dnevna soba ni preobremenjena s pohištvom, igrajo pomembno vlogo sestavljivi elementi – police in omarice –, pogosto pritrjeni na steno, ki poskrbijo za igriv videz. Tu najdejo svoje mesto video- in zvočne naprave, v zaprtih omaricah in predalih pa spravljamo različne drobnarije. Udobje osrednjega bivalnega prostora poudarjajo zofe in sedežne garniture, ki so čedalje večje in daljše, običajno z vgrajenimi sedeži na raztezanje.

Mehke tkanine in pomirjujoče barve

V trendnem dnevnem prostoru mehke naravne tkanine pritegujejo pogled in še dodatno poudarjajo vtis udobja. Žamet je vabljiv material za prevleke kavčev in sedežnih sestavov, iz njega pa so izdelane tudi dolge valovite zavese. Aktualno je tudi usnje – ne le za sedežne elemente, temveč tudi okrasne predmete. Materiali, oblike in moderni geometrijski vzorci se dopolnjujejo in skupaj z različnimi teksturami pripovedujejo »zgodbo«, prostor pa pogosto spominja na naravno pokrajino. Pomirjujoče barve poudarjajo harmonijo in sproščenost. V letu 2018 bodo trendi združevali zelene in rjave barvne odtenke z dodatkom modre, bele, črne, vinsko rdeče, mehko oranžne in temnejše rumene. Detajli v kovinsko sivi ali zlati barvi čudovito povzdignejo barvno shemo v bolj umirjenih tonih, medtem ko elegantna medenina in bron sodobnemu interjerju podarita toplino in mehkobo. Za barvni poudarek v prostoru pa poskrbijo okrasni predmeti v živahnih barvnih odtenkih.