Smuti je odličen zajtrk ali malica, zato ga, če ga še niste, kar hitro sprejmite v svoje življenje. Glede na izbiro sestavin so smutiji bolj ali manj nasitni. Smutiji z banano so zagotovo med tistimi, ki bolj nasitijo. Odlični so tudi za na pot – doma ga zmeljite v mešalniku in vzemite s seboj.

Za pripravo današnjega smutija boste potrebovali bučni pire. Ker v Sloveniji še ni na voljo v trgovinah, ga boste morali pripraviti doma. Brez skrbi, res je enostavno. Pripravite ga iz rumene zimske buče. Pire je odličen iz muškatne in tudi iz maslene buče. Maslena buča vsebuje manj vode, zato je za prvo pripravo morda primernejša.

Bučni pire pripravite na naslednji način:

1. bučo narežite na krhlje, jim odstranite sredico in jih olupite,

2. narežite jih na enako velike kockice,

3. bučne kockice do mehkega skuhajte v vreli vodi,

4. kuhane bučne kockice odcedite in pustite stati v cedilu, da odvečna voda izpari,

5. dobro odcejene – a še vedno tople – bučne kockice stresite v mešalnik in zmeljite v pire.

Video priprave si lahko ogledate tukaj:

Bučni pire lahko pripravite tudi v pečici. Krhlje neolupljene buče do mehkega specite v pečici (približno 45–60 minut na 175 °C), izdolbite njeno mehko meso in ga zmeljite v pire.

Sedaj, ko je sezona buč in so najbolj dostopne, tudi cenovno seveda, pripravite veliko bučnega pireja, ga razdelite na porcije (150 g na porcijo), prenesite v posamezne vrečkice, dokončno ohladite in zamrznite. Tako vam bo na voljo vse leto.

Bučni pire pa ni odličen le v tem smutiju. Z njim lahko pripravite sladice (palačinke, peciva, mafine ...), ga uporabite za pripravo testenin, rižot, uporabite za pripravo omake za njoke, lahko pa ga dodate tudi k mesni omaki. Zelo enostaven za pripravo in tako odličen ter vsestranski je! Prijetno jesensko ustvarjanje vam želim in dober tek.

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite tukaj.

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

1 dcl mleka

4 žlice bučnega pireja

1 žlica javorjevega sirupa, medu ali agavinega sirupa

1 banana

1 ščepec ingverja

1 konica noža muškatnega oreščka

1 žlička cimeta

PRIPRAVA

V mešalnik dajte narezane koščke banane – nekaj koščkov prihranite za okras – ingver, bučni pire, muškatni orešček, cimet in javorjev sirup. Dolijte mleko in ga zmeljite v gost smuti.

Smuti pokusite in dodajte še malo sirupa, če je premalo sladek. Smuti nalijte v kozarec, okrasite s cimetom in banano ter postrezite.