Da zna cvetača odlično posnemati riž, že vemo, kajne? Sicer si recept za fenomenalen cvetačni riž oglejte s klikom na cvetačni riž z mešano zelenjavo, ingverjem in mlado čebulo (seveda šele potem, ko preberete ta članek do konca).

Od danes naprej pa boste vedeli, da zna riž odlično posnemati tudi brokoli. Brokoli zmeljite v multipraktiku, ga združite z zelenjavo, popecite in odlična jed bo nared. Lahko je lahka samostojna jed ali pa odlična priloga. Odločitev je vaša.

Če še ne veste, da je brokoli zelo zdrav za vas, preberite naslednje vrstice. Brokoli je izjemen vir hranilnih snovi. Vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate in vlaknine ter ima nizko energijsko vrednost, le 27 kcal na 100 gramov. Zelo bogat je z minerali in vitamini, ki pomagajo krepiti imunski sistem, ter antioksidanti, ki pomagajo pri preventivi srčno-žilnih bolezni in ščitijo telo pred poškodbami. Brokoliju pripisujejo tudi preventivno delovanje pri številnih boleznih (sladkorna bolezen, osteoporoza, visok krvni tlak, menda pa uživanje brokolija zmanjša tudi možnost za nastanek očesne mrene) in še mnogo drugih pozitivnih lastnosti.

Sem vas že prepričala, da brokoli vključite na svoj jedilnik? Nikar ne odlašajte, odličen je. Pa dober tek.

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite tukaj.

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

1 manjša glava brokolija

1 por

10 sušenih in v olje vloženih paradižnikov

sol

poper

4 vejice svežega ali 1/2 žličke suhega timijana

1 košček masla

olivno olje

PRIPRAVA

Brokoli narežite na cvetke in za pet minut potopite v toplo soljeno vodo, da ven izplavajo vsa umazanija in skrite živalce. Cvetke potem pazljivo vzemite iz vode, splaknite pod hladno tekočo vodo in dobro odcedite. Cvetke prenesite v multipraktik in zmeljite v rižu podobna zrna.

V večji ponvi segrejte maslo in olivno olje – lahko tudi le olivno olje –, nato pa na majhnem ognju zmehčajte narezan por. Por naj se ne obarva, naj se le zmehča.

Na zmehčan por stresite zmlet brokoli in dobro premešajte. Pražite nekaj minut, da se brokolijeva zrnca popečejo in zmehčajo ter navzamejo okusa pora. Potem v por umešajte na rezine narezan paradižnik, vse malenkost posolite, dobro popoprajte in odišavite z večino timijanovih lističev. Ko se zelenjava zmehča in segreje, brokoli pokusite in dosolite ali dopoprajte, če je treba.

Brokolijev riž servirajte, okrasite s preostalim timijanom in postrezite.