Čeprav velja, da je priprava mešanih jajčk enostavna, morda ni vedno tako. Če si želite resnično kremna jajčka, potem preberite pet osnovnih pravil za pripravo vedno popolnih kremnih jajčk, brez dodatka smetane ali mleka.

Pet pravil za vedno popolna kremna jajčka:

1. jajčka vedno najprej ubijte v posodico in jih res res dobro zmešajte (nikoli jih ne ubijte direktno na ponev!)

2. jajčka vedno nežno posolite, preden jih date v ponev (nikoli jajčk ne solite v ponvi, saj se sicer med jedjo čutijo kristalčki soli)

3. jajčka vlijte na segreto olje, potem pa nežno premešajte, da se jajčka na vseh straneh zakrknejo (nikoli jih ne vlivajte na hladno olje)

4. jajčkom dodajte kockice sira, ki se topi (sir lahko tudi naribate ali pa ga dodate kar že v posodico, v kateri zmešate jajčka)

5. KLJUČNO PRAVILO: jajčk nikoli ne kuhajte predolgo (jajčka naj le zakrknejo, nikar naj ne bodo prepečena, saj potem ne bodo mehka, puhasta … po umiku s ponve se bodo itak še nekaj sekund pekla)

Tako, sedaj poznate osnovna pravila za pripravo najboljših, kremastih, božansko puhastih jajčk tudi vi.

Kremna jajčka s sirom v tortiliji z rukolo in paradižnikovim namazom so najboljša še vroča, lahko pa jih postrežete tudi sobne temperature. Le opozorilo – ko se jajčka ohladijo, malenkost izgubijo na mehkobi. Pa dober tek!

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

2 veliki ali 4 manjše (polnozrnate) tortilije

1 pest rukole

4 jajca

sol

poper

olje (lahko tudi maslo)

80 g sira (naj bo tak, da se topi)

6 sušenih (in v olje vloženih) paradižnikov

PRIPRAVA

Najprej pripravite namaz iz paradižnikov. Koščke paradižnika prenesite v mešalnik in zmiksajte v gosto pasto. Če melje v prazno, dodajte žlico vode. Če imate le sušene paradižnike, jih najprej za 5 minut namočite v vroči vodi, potem pa zmiksajte.

Rukolo operite in osušite. Sir narežite na majhne kockice. Jajca ubijte v posodico, dodajte ščepec soli in malo popra in res res dobro premešajte.

Vsako tortilijo dajte na svoj krožnik (če želite, tortiliji lahko tudi segrejete v ponvi ali v mikrovalovni pečici) in ju na polovico namažite s paradižnikovim namazom. Namažite tudi nasprotni rob, da se bo kasneje lažje držala skupaj. Na premazan del tortilije razporedite rukolo.

Ko imate tortiliji pripravljeni, naredite še kremna jajčka. V ponvici segrejte žličko olja in na segretega zlijte zmešana jajca. Kuhajte na nizkem ognju, da se jajca ne zakrknejo prehitro in da se ne izsušijo. Najprej jih pustite minuto na miru, da malenkost zakrknejo, potem pa jih s kuhalnico na štirih deli porinite z roba v sredino – tako bodo v stik z vročo ponvico prišla še jajca, ki so bila prej na vrhu.

Potem na jajca stresite nakockan sir in pustite še minuto, da se sir segreje. Jajca zelo nežno premešajte. Najboljša so, če so še malenkost mehka, saj bodo tako najbolj sočna.

Jajčka razporedite na rukolo, potem pa tortiliji čim hitreje zavijte. Najprej zavijte robova, da vsebina v tortiliji ne bo padla ven.

Tortilijo zavijte do konca, potem pa narežite na polovico in čim prej postrezite.