Do prve sveže listnate solate bomo morali počakati še približno šest mesecev. Se že veselimo regrata, motovilca in potem berivke, kajne? Do takrat pa bomo lahko uživali v drugačni zelenjavi, ki pa bo prav tako odlična.

V prihajajočih mesecih bomo lahko uživali v vloženi rdeči pesi, vloženih kumaricah, svežem in kislem zelju ... Vendar pa ta zelenjava ni edina, ki nam bo na razpolago. Tudi sladki krompir in cvetača nam bosta teknila!

Zelenjava je poleti najboljša sveža, jeseni in pozimi pa je najboljša pečena. Nadišavljena z olivnim oljem in začimbami po kratkem obisku v ogreti pečici postane mehka, dišeča in sladka. Prav božanska. Cvetačo lahko uporabite svežo ali zamrznjeno. Zamrznjena je po obisku v pečici enaka sveži.

Ta solata je odlična topla ali sobne temperature, zato jo lahko pripravite tudi vnaprej in odnesete s seboj v službo ali šolo. Ni kaj, ta solata je ena najboljših! Sedaj pa brž po sestavine in v kuhinjo. Pa dober tek.

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/.

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za limonov preliv:

sok 1 limone

1 žlička agavinega sirupa

1 ščepec soli

poper

1 večji šopek svežega peteršilja

6 žlic olja

Druge sestavine:

1/2 glavice cvetače

1 sladek krompir

1/2 koromača

olivno olje

sol

poper

2 vejici ali 1/2 žličke suhega timijana

1 pest nesoljenih indijskih oreščkov

120 g bulgurja

PRIPRAVA

Cvetačo narežite na cvetke, te pa za pet minut potopite v toplo soljeno vodo, da ven izplavajo vsa umazanija in živalce. Potem cvetke poberite iz vode, splaknite pod tekočo vodo in dobro odcedite. Krompir olupite in narežite na kockice. Koromač prav tako narežite na rezinice. Pekač obložite s papirjem za peko, nanj razporedite zelenjavo, jo posolite in popoprajte, potresite s timijanom, pokapate z oljem in pecite približno 30 minut v pečici, ogreti na 220 stopinj. Vmes zelenjavo previdno premešajte.

Bulgur skuhajte v soljeni vodi po navodilih na embalaži. Če bulgurja nimate, lahko uporabite tudi kuskus.

Peteršilj sesekljajte in prenesite v posodico. Dodajte še vse druge sestavine za preliv in dobro zmešajte.

Kuhan bulgur prenesite v veliko skledo, potem pa vanjo stresite še pečeno zelenjavo. Dodajte nasekljane indijske oreščke, vse prelijte s prelivom in dobro premešajte.

Solato postrezite in uživajte!