Da so buče zdrave, smo tu že pisali. So bogat vir antioksidantov (preprečujejo več oblik raka, tudi na dojkah in prostati), vsebujejo veliko vitamina C in E. Pospešujejo prebavo, uravnavajo količino vode, znižujejo količino maščob v krvi, pomagajo pri težavah z ledvicami, krepijo imunski sistem in pomagajo pri uravnavanju krvnega tlaka. Pomagajo tudi pri hujšanju in upočasnjujejo proces staranja, visoka vrednost vlaknin pa ohranja tudi zdravo prebavo.

Tudi mak je nepredstavljivo zdrav, pa čeprav velja za opiat. Je odličen vir kalcija in ogljikovih hidratov, makova semena pa imajo izjemno pozitivne učinke na zdravje, celjenje ran, zelo uspešna pa so pri celi vrsti različnih bolezni.

Ker ima mak močne protivnetne lastnosti, blaži intenzivne simptome težav z dihali. Zelo učinkovit je pri pogostih napadih astme, bolečem kašlju itd. Mak ščiti srce pred celo vrsto kardiovaskularnih bolezni. Možnost srčnega napada je z uživanjem za več kot za polovico manjša. Za makova semena je znano, da normalizirajo prebavo in povečujejo hitrost presnove, zbijajo vročino, uravnavajo kislost, blažijo bolečine v želodcu, delujejo proti zaprtju in poživljajo črevesje, jetra in spodbujajo zdrav prebavni sistem.

Ker pecivo vsebuje tako bučo in mak, ki sta obe zelo zdravi sestavini, si to pecivo to jesen in zimo privošči večkrat.

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE

115 g masla

100 g rjavega sladkorja

sok in lupinica ene male limone

1/2 žličke vanilijeve esence

2 jajci

1/2 žličke soli

1/2 žličke sode bikarbone

1/4 žličke pecilnega praška

190 g (polnozrnate pirine) moke

200 g naribane in ožete buče (približno 1/2 kg buče)

1 zvrhana žlica maka

PRIPRAVA

Bučo olupite in naribajte. Naribano prenesite v cedilo, cedilo pa postavite nad posodo. Na bučo dajte še eno manjšo posodo in vanjo vlijte vodo, da tako postavite na bučo težo, da izpusti čim več vode.

Maslo stopite in vlijte v posodo. Dodajte sladkor, vanilijevo esenco in naribano limonino lupinico in dobro zmešajte. Potem dodajte še jajci in še enkrat dobro premešajte.

K tekoči masi dodajte moko, sol, sodo bikarbono in pecilni prašek in nežno premešajte, da se vse sestavine prepojijo. Dodajte še mak in še enkrat premešajte. Potem v maso umešajte še ožeto naribano bučo.

Pekač obložite s papirjem za peko in vanj zlijte pripravljeno maso. Pecite približno 1 uro v pečici, ogreti na 160 stopinj.

Pecivo bo pečeno, ko bo zobotrebec, ki ga zapičite vanj, ven prišel čist. Pečeno pecivo previdno vzemite iz pečice, pustite 10 minut, da se malenkost ohladi, potem pa s pomočjo papirja za peko vzemite iz pekača.

Ohlajeno pecivo narežite na kose in postrezite.