Spet je tu jesen in z njo buče! Tako nedolžno in neprivlačno izgledajo, pa tako veliko odličnih jedi lahko naredite iz njih. Med drugim tudi to rulado.

Za pripravo te fantastične sladice potrebujete bučni pire. Ker se ga v Sloveniji še vedno ne dobi, ga boste morali pripraviti sami. Sploh ni tako težko, kot se sliši. Bučo olupite, narežite na kocke, skuhajte v vodi, kuhano bučo odcedite in počakajte nekaj minut, da odvečna voda izpari, potem pa vse zmiksajte. Potem pire razporedite na porcije – jaz na eno porcijo namenim približno 150 g pireja – in dajte v posodice ali plastične vrečke, ohladite in zamrznite. Iz ene velike buče lahko naredite veliko paketkov pireja in se z njim preskrbite za kar nekaj časa. Sedaj, ko bo buč veliko in bodo poceni, ga naredite čim več.

Današnji recept je ta rulada, ki je super enostavna za pripravit, saj vsebuje le nekaj enostavnih korakov:

1. pripravite maso za biskvit

2. biskvit spečete in rulado še vročo zavijete

3. rulado ohladite in namažete z namazom

4. rulado ohlajate v hladilnik eno uro

5. rulado pojeste in brundate od užitka

Ko se biskvit speče, rulado takoj še vročo zavijte - previdno seveda, da se ne opečete - saj jo boste potem, ko jo boste namazali s kremnim sirom, lažje zavili in se ne bo trgala.

Sedaj pa brž po bučo in ostale sestavine ter pripravite to rulado čim prej. Odična je! Pa dober tek. Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si.

RECEPT

SESTAVINE

Sestavine za kremni namaz:

200 g kremnega sira

80 g mletega sladkorja

80 g zmehčanega masla

1 žlička vanilijeve esence

Ostale sestavine:

93 g moke

1/2 žličke pecilnega praška

1/2 žličke sode bikarbone

1 žlička cimeta

1/2 žličke mletega ingverja

1/4 žličke muškatnega oreščka

1/4 žličke soli

3 jajca

1 žlička vanilijeve esence

150 g sladkorja

150 g bučnega pireja

mleti sladkor za okras

PRIPRAVA

Najprej pripravite maso za miskvit. V skledi zmešajte moko, pecilni prašek, sobo bikarbono, cimet, mleti ingver, muškatni orešček in sol.

V drugi skledi – naj bo malo večja – zmešajte sladkor in jajca. Dodajte vanilijevo esenco in dobro premešajte še enkrat. Dodajte še bučni pire in premešajte še enkrat.

Potem v dobljeno zmes nežno! – le toliko, da se vse premeša – umešajte moko. Uporabite lopatko ali kuhalnico, nikar metlice!

Na pekač, velikosti približno 25×30 cm, položite papir za peko. Papir naj gleda malo čez pekač. Na pekač vlijte maso in jo razporedite po pekaču. Pecite približno 13-15 minut v pečici, ogreti na 190°C.

Takoj, ko se testo speče, ga s pomočjo papirja za peko vzemite iz pekača in zavijte v rolo.

Pazite pri zavijanju, saj bo biskvit še vroč. Zavito rulado prenesite na rešetko in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.

Ko se zavita rulada hladi, pripravite kremni namaz. V skledi zmešajte kremni sir, zmehčano maslo in vanilijev ekstrakt. Zmes naj bo kremasta.

Ko se rulada ohladi, jo odvijte – nič hudega, če se bodo robovi vihali. Biskvit namažite z nadevom – ob robu pustite dvocentimetrski rob, da med zavijanjem namaz ne bo polzel ven.

Namazano testo previdno zavijajte in istočasno odstranjujte papir za peko.

Zavito rulado zavijte v folijo za zavijanje živil in za vsaj eno uro postavite v hladilnik.

Ohlajeno rulado vzemite iz hladilnika, okrasite z mletim sladkorjem in narežite na rezine. Rulado lahko nekaj dni hranite v hladilniku – naj bo zavita v folijo. Rulado lahko tudi zamrznete in odmrznete, ko jo potrebujete.