Zakaj nekateri spijo z blazino med koleni?

Ker nam je tako prijetno in udobno, kaj pa drugega! Res pa je tudi, da spanje z blazino med koleni prinaša tudi dve specifični prednosti, po katerih marsikdo hrepeni med spanjem. Prva je boljše kroženje zraka na predelu spodnje polovice telesa, kar pride še posebno prav v toplem delu leta, druga pa je povezana z bolj zdravim položajem kolkov in križa, ki preprečuje morebitne zdravstvene težave v zrelejših letih oziroma zmanjšuje bolečine na teh predelih.

Zakaj nekateri doživijo paralizo med spanjem?

Paraliza med spanjem je neprijetno in včasih celo zastrašujoče stanje, ki nam začasno prepreči, da bi se gibali, govorili ali odzivali na druge dražljaje iz okolja. Pojavi se lahko v dveh fazah spanja: ko tonemo v spanec ali ko se zbujamo. Pogosto jo spremljajo neprijetne halucinacije, občutki pritiska ali neprijetnega toka, ki stresa celo telo. Zakaj se nekateri srečujejo s tem neprijetnim pojavom? Strokovnjaki verjamejo, da ga povzročajo motnje v fazi spanja REM, ki deloma zbudijo um, medtem ko mišice v telesu še vedno »spijo«.

Zakaj je spanec tako pomemben med boleznijo?

Kar priznajmo si – ko smo bolni, naše telo tako ali tako ni sposobno ničesar drugega. Na srečo je spanje ravno to, kar večina zdravnikov priporoča med prebolevanjem pogostih bolezni. Zakaj? Ker spanje krepi imunski sistem, kar seveda zagotavlja več »vojakov«, ki se v telesu borijo proti nadležnim infekcijam. Ko boste torej naslednjič zboleli, hitro spustite rolete, ugasnite luči, se zavijte v udobno odejo in si privoščite čim več spanca! Precej verjetno je, da boste tako občutno hitreje ozdraveli ...

Zakaj zaspimo takoj po jedi?

Kako pogosto si privoščite hiter dremež takoj po obilnem obroku? Najbrž kar pogosto, kar tudi ni nič nenavadnega, saj je potreba po spanju pri ljudeh povsem biološka potreba. Telo enostavno potrebuje počitek, da uspešno prebavi zaužito hrano in shrani energijo, ki se skriva v njej. Še malce podrobnosti za tiste najbolj radovedne ume – prehranjevanje sproži delovanje parasimpatičnega živčnega sistema, ki zmanjša hitrost bitja srca in frekvenco dihanja ter poveča gibljivost prebavnega trakta, kar povzroči tisti vsem dobro znani občutek utrujenosti, ki kar kliče po kratkem dremežu.

Zakaj nekateri govorijo med spanjem?

Zdravniki vam bodo povedali, da govorjenje v spanju najpogosteje ni nič kaj nevarno in da se pri ljudeh pojavlja zelo pogosto. Raziskave kažejo, da v spanju govori kar polovica vseh otrok in tudi približno pet odstotkov odrasle populacije. Zakaj to počnejo? Pravzaprav tega še vedno ne vemo točno, saj se lahko govorjenje pojavi v kateri koli fazi spanja. Včasih je lahko tudi posledica resne motnje ali drugih zdravstvenih težav, večinoma pa ga povzročajo stres, življenjske skrbi, vročina in določena zdravila (ali zloraba določenih drugih substanc).

Zakaj je spanec dober za možgane?

Kako pogosto ste v otroštvu od staršev slišali, da morate veliko spati, da boste zrasli v zdrave in pametne odrasle? Starši so imeli popolnoma prav – možgani res potrebujejo dovolj nočnega počitka, saj spanje krepi povezave med nevroni. To spodbuja boljše delovanje možganov, kar omogoča hitrejše učenje, boljši spomin in večjo koncentracijo. Vsekakor ključne sposobnosti vsakega mladega uma, vendar je spanje pomembno tudi za delovanje možganov pri starejših. Ste vedeli, da lahko pomanjkanje spanja pripomore tudi k razvoju Alzheimerjeve bolezni?

Zakaj bi morali spati na hrbtu?

Saj vam ni treba! Pravzaprav za ljudi, ki imajo težave s smrčanjem ali nekaterimi spalnimi motnjami (kot je denimo spalna apneja), sploh ni priporočljivo spati na hrbtu. Vsem drugim pa spanje na hrbtu prinaša tudi nekaj pomembnih koristi. Odlično je za zdravje hrbtenice in vratu, saj ohranja hrbet v ravnem položaju (če seveda spite na ustrezno dobrem ležišču). Prav tako zmanjšuje število gub, ki z leti nastajajo na obrazu, saj preprečuje tiščanje obraza k blazini ali postelji. Ne nazadnje pa naj bi pomagalo tudi pri odvajanju tekočine iz predela glave in obraza, kar pomeni, da se boste po noči spanja na hrbtu zbudili manj napihnjeni kot sicer. Pravi lepotni spanec, ni kaj!

Vir: www.dormeo.net