Preverite, katere vraže so najbolj zanimive, ter razmislite o tem, ali so smiselne – ali pa gre zgolj za še eno neverjetno tolmačenje stvari, ki so nam nedoumljive.

Postelja ne sme biti v bližini vrat

Da naj bo postelja kar se da umaknjena od vrat v spalnico, je precej pogosta vraža, ki jo podpira tudi urejanje doma po principih feng šuja. Tako naj bi bil v spalnici omogočen primeren pretok energije, ki nam zagotavlja dober spanec in preprečuje motnje. Vsekakor je res, da je tudi z estetskega vidika bolje, če je postelja pomaknjena nekoliko proč od vrat in imamo pred njenim vznožjem dovolj prostora, da gremo mimo nje, a dejstvo je, da je to včasih pač neizvedljivo – v majhnih stanovanjih se temu pravilu žal ni mogoče vedno podrediti.

V posteljo brez klobuka!

Težko je reči, zakaj bi hotel v postelji kdo nositi klobuk, a vraževerni kljub temu verjamejo, da to prinaša nesrečo. Vraža po mnenju nekaterih izvira iz starih časov, ko so bili telesni zajedavci, kot so uši, velika težava, klobuk pa razlog, da se teh ni videlo. Drugi pa pravijo, da je vraža predvsem opozorilo za ženske oziroma za njihovo čast – predvsem naj bi preprečevala, da bi pri njih prenočevali popotniki in drugi nestanovitni moški, za katere je bilo značilno, da nosijo klobuk

Kita makura

Kita makura je japonska vraža, nanaša pa se na sever in vzglavnik. Povedano preprosto: ko spite, ne smete nikoli ležati tako, da imate glavo proti severu, noge pa proti jugu. To je namreč smer, ki je značilna za budistične pokope in vam prinaša hudo nesrečo. Kakšno? Ena od nevarnosti je menda ta, da se lahko med spanjem zadušite z lastnim jezikom. Pazite torej, kako postavite svojo posteljo, saj si zagotovo ne želite mrtvaškega položaja – če je potrebno, pač uporabite kompas!

Labodje pero

Bi si radi zagotovili, da vam bo vaš partner vedno zvest? Potem vam lahko pomaga, če v svoj vzglavnik všijete labodje pero. Labodi so znani kot stanovitne ptice, ki imajo vse življenje istega partnerja, zato predstavljajo zvestobo.

Mačke so nevarne za speče dojenčke

Res je, mačke se rade stisnejo k spečemu dojenčku ali malčku, in mnogi verjamejo, da jim kradejo življenje. Ljubitelji mačk se bodo temu zgolj smejali, saj vedo, da kosmate predice zgolj iščejo toplino, tisti, ki so jim manj naklonjeni, pa se že ob pogledu na mačko ob spečem dojenčku zdrznejo.

Sladko spanje

Da, dobesedno sladko – kitajska vraža namreč pravi, da mora samska ženska pod svoj vzglavnik položiti kos poročne torte, pa bo zagotovo sanjala o svojem bodočem možu. Če ste samski in se odpravljate na poroko, lahko seveda kos torte vzamete za domov in preizkusite, koliko resnice je v tem prepričanju. Vsekakor pa velja opozorilo, da ležišče in vzglavnik dobro zaščitite, da ne bodo za sladkimi sanjami ostali madeži sadja in smetane.

En vzglavnik je dovolj!

Še eno prepričanje, ki izvira z Vzhoda, pravi, da imejte za spanje vedno zgolj en vzglavnik. Tudi če v zakonski postelji zaradi odsotnosti partnerja spite sami, je treba njegov vzglavnik odstraniti. Zakaj? Ker naj bi prazen vzglavnik predstavljal vabilo zlim duhovom, da ležejo poleg vas.

Znebite se zrcala

Imate v spalnici zrcalo, v katerem se vidite tudi s postelje? Slaba ideja! Morda se vam to zdi res sodobna in tudi nekoliko seksi ureditev spalnice, a zrcalo predstavlja nevarnost – ponoči se lahko vaš duh namreč ujame v ogledalu in ne najde poti nazaj, vi pa se boste za vedno počutili izgubljene in ujete v vmesnem svetu.

Vedno potrkajte!

Preden vstopite v hotelsko sobo ali v drugo sobo ali stavbo, kjer boste prenočili, vedno najprej potrkajte na vrata. Tako boste duhove opozorili na svojo prisotnost in jim dali možnost, da se pravočasno umaknejo in vas ne nadlegujejo. Ta vraža je vsekakor povsem uporabna – vedno velja potrkati, preden vstopimo v spalnico, ki ni naša, saj si tako lahko prihranimo tudi kakšno presenečenje, ki nima prav nobene zveze z duhovi.

Izključite ventilator!

Vam je vroče in bi radi spali pri vključenem ventilatorju, ki v soparnih poletnih dneh vsaj malo premeša zrak? V Koreji bi se ob tem zgrozili, saj so prepričani, da vključen ventilator ponoči prinaša smrt vsem tistim, ki spijo v sobi. Ta vraža je pri njih tako razširjena, da Korejci menda kupujejo samo ventilatorje, kjer je možno nastaviti časovnik in tako poskrbeti, da se ob določeni večerni uri ali po določenem času delovanja samodejno izključijo.

Vir: www.dormeo.net