Neurejen urnik spanja

Prazniki so čas, ko se vaš običajni urnik popolnoma poruši. Večer ponočevanja s prijatelji, ki mu sledi večer, ko že okoli osme ure zaspite pred televizijo. Jutro, ko nimate obveznosti in do poldneva poležavate pod toplo odejo – in jutro, ko vas čaka družinsko kosilo, zato že navsezgodaj vstanete in se zapodite v kuhinjo. Vse to je seveda del praznikov – a obenem zelo slabo vpliva na kakovosten spanec. Poskušajte vsaj nekoliko urediti svoj urnik spanja – takoj se boste počutili bolje. Seveda to ni vedno mogoče, saj so prazniki čas praznovanj, obiskov in druženj, ki se hitro zavlečejo pozno v noč, a tudi delno urejen urnik spanja je precej boljša izbira kot povsem neurejen.

Preveč alkohola in prebogata hrana

Prazniki so v našem okolju tudi čas obilnih obedov, pospremljenih z dobršno količino alkohola. Če takšne »diete« sicer niste vajeni, boste kaj kmalu občutili posledice: na svojem počutju, na svoji prebavi, pa tudi na svojem spanju. Alkohol namreč izjemno slabo vpliva na vaše spalne navade. Morda se vam zdi, da vam alkohol lahko pomaga zaspati, a zaradi nekaj popitih kozarčkov se boste prebujali vso noč. Enako velja za težko, kalorično hrano - če je boste pojedli preveč, se ne boste počutili preveč prijetno, kar je tudi razlog, da vaš spanec ne bo tako dober kot sicer.

Manj časa za telesno vadbo

Prazniki so navadno čas, ko zaradi pomanjkanja časa ali preprosto zato, ker se nam ne ljubi, opustimo redno telesno vadbo. To sicer na nek način jemljemo kot nagrado – celo leto sem pridno telovadil/a, zato si lahko sedaj privoščim malo premora – a v resnici si naredimo več škode kot koristi. Naše telo je namreč navajeno na redno dozo gibanja, zato jo pogreša, mi pa se zaradi tega počutimo precej slabše. Redna telesna vadba je tudi odlična pot do dobrega spanca, zato boste pomanjkanje gibanja pogrešali tudi na tem področju. Če si v prazničnih dneh resnično ne želite obiska fitnesa (ali če je vaš center v tem času celo zaprt), se razgibajte drugače. Z družino se odpravite na sprehod po prelepi zimski pokrajini ali pa en dan praznikov namenite smučanju.

Potovanja

Če živite daleč stran od družine, so prazniki za vas tudi čas potovanja. In vsi vemo, kaj vse to prinaša s seboj. Stres, obilica dela, veliko čakanja, še več sedenja v neudobnem sedežu, nezdravi prigrizki, premalo spanja – vse to spremlja potovanja, ne glede na to, ali se na pot podajate z avtobusom, letalom, vlakom ali avtom. Med potjo hitro pozabimo na svoje potrebe po vodi, zato si privoščite dovolj tekočine – tako boste na cilj prispeli mnogo bolj sveži. Ne pozabite niti na redno gibanje; če potujete z letalom, se občasno sprehodite gor in dol, če pa ste na poti z avtom, pa se občasno ustavite in pretegnite; to je ključnega pomena za udobno in varno potovanje. Predvsem pa poskrbite, da potovanje ne bo preslabo vplivalo na vaš urnik spanja. Če potujete z letalom, se poskušajte naspati med letom, če pa potujete z avtom, pot načrtujte tako, da boste na cilj prispeli še pred svojim časom za spanje. In ne nazadnje: poskrbite, da boste v poti uživali – vaši prazniki se namreč začnejo že tu.

Vir: www.dormeo.net