Kakšne so posledice težav s spanjem

Težave s spanjem niso le neprijetne – čeprav je dejstvo, da se večino noči premetavate po postelji in se na smrt dolgočasite, dovolj težavno samo po sebi. A žal vas prave posledice doletijo šele zjutraj: zaradi neprespane noči ste utrujeni in se le stežka soočite z novim dnem. S posledicami neprespane noči se nato srečujete ves dan: nekoliko bolj počasi se odzivate na vse, kar se vam zgodi, nekoliko počasneje razmišljate in še bolj počasi opravljate svoje delo.

Zagotovo ste v takih dneh opazili tudi težave s spominom, včasih pa ste tako utrujeni, da bi glavo najraje naslonili na mizo in zaspali kar sredi delovnega časa. Zaradi težav s spanjem se sčasoma lahko opazno zredite, zagotovo pa vas muči tudi precej slabša odpornost, zato pogosteje zbolite. Daljša obdobja kronične neprespanosti s seboj prinašajo tudi depresijo in tesnobnost, zato se počutite precej slabše kot poprej. A najnovejše raziskave dokazujejo, da to še ni vse.

Kako nespečnost vpliva na vaše razmerje

Poleg tega, da ste zaradi pomanjkanja spanja razdražljivi, napadalni in povsem brez smisla za humor, so najnovejše raziskave pokazale, da nespečnost vaše razmerje uničuje še na povsem druge, doslej neznane načine. Pomanjkanje spanja v vas namreč ubije občutek hvaležnosti, to pa povzroči, da partnerja jemljete za samoumevnega. Tovrsten odnos z vaše strani seveda uničuje vaše partnerstvo in lahko sčasoma postane razlog za prekinitev razmerja.

Nespečnost je kriva tudi za to, da postanemo bolj sebični. Svoje potrebe postavljamo daleč pred potrebe partnerja, kar seveda ni temelj za zdravo razmerje. Na kratek rok bo vaš partner vaše nenavadno obnašanje morda toleriral, na dolgi rok pa bo tovrstno ravnanje zagotovo uničilo vašo zvezo.

Kako lahko tovrstne težave preprečimo

Se želite izogniti črnemu scenariju, ki ste ga pravkar prebrali? Pomembno je, da se težave lotite tam, kjer se je pojavila – v postelji. Ko boste rešili svoje težave s spanjem, bodo izginili tudi z njimi povezani problemi v vašem razmerju. A težave s spanjem niso vedno enostavne. Pomembno je, da najprej ugotovite, zakaj ne spite dovolj dobro – šele nato se lotite reševanja težav. Vas morda mučijo nočne more? Je v vaši spalnici prevroče ali premrzlo? Vas motijo luči, televizija, hrup sosedov ali partnerjevo smrčanje? Težko zaspite, ker se tik pred spanjem preveč najeste? Spijete preveč kave ali pravega čaja? Vse to so vprašanja, ki si jih morate zastaviti, še preden se lotite reševanja svojih težav.

Temeljita analiza vzrokov, ki vam ne pustijo spati, vam je verjetno dala vsaj okvirne odgovore. A starih navad ne morete spremeniti čez noč, zato bo odpravljanje vzrokov za vaše težave s spanjem verjetno zahtevalo kar nekaj časa. V vmesnem času lahko preizkusite nekaj preprostih nasvetov za boj proti nespečnosti, ki vam bodo zagotovo prišli prav. Ne pričakujte čudežev – a v roku nekaj tednov ali morda celo dni boste zagotovo opazili prve pozitivne spremembe.

S preprostimi ukrepi do boljšega spanca

Izogibajte se pitju pijač, ki vsebujejo stimulanse – še posebno v popoldanskih in večernih urah. Poskrbite, da bo v vaši spalnici vladala popolna tišina. Iz spalnice preženite vse vire svetlobe – če je potrebno, si priskrbite masko za spanje. Če vas muči stres, poskusite z meditacijo ali jogo. Spalnico pred spanjem temeljito prezračite in poskrbite za primerno temperaturo za spanje. Svoj večerni obrok prestavite na zgodnejšo uro in tako poskrbite, da vaš želodec v času uspavanja ne bo preobremenjen. Omislite si čepke za ušesa in se tako izognite posledicam hrupa.

Vir: www.dormeo.net