Spanje je prvenstveno namenjeno počitku, zato vas vaše nočno nehoteno početje ne bi smelo skrbeti, a vseeno se lahko pozabavate ob misli, kaj vse mora prenašati oseba, ki spi poleg vas.

Smrčanje

Gre za precej klasično nadlogo, ki pregovorno sicer spremlja moške, vendar pa pogosto doleti tudi ženske. Ste tudi vi med tistimi, ki med spanjem glasno smrčijo? Ne skrbite, nikakor niste edini! Smrčanje je navadno bolj izrazito, če vas mučijo alergije ali če ste prehlajeni; v teh obdobjih se lahko zgodi, da boste ponoči smrčali, tudi če sicer ne povzročate teh motečih zvokov. Je smrčanje nevarno? Načeloma ne, če ne ovira vašega dihanja. Če se vam zdi, da smrčanje slabo vpliva na vaš nočni počitek, pa se vsekakor oglasite pri zdravniku.

Slinjenje

Nočno slinjenje je povsem običajen, a še vedno nekoliko neroden nočni pojav. Se tudi vi pogosto zbudite na mokri blazini ali – še slabše – vas zbudi vaš partner, ko začuti poplavo na svoji rami? Nočnega slinjenja pravzaprav ne moremo preprečiti, saj gre za povsem naraven pojav. Če imate občutek, da je slinjenje preveč intenzivno ali pa če ga spremljajo še drugi simptomi, pa je morda čas, da se posvetujete z zdravnikom.

Hoja v spanju

Hoja v spanju je zanimiv pojav, do katerega pride zaradi napake v funkcioniranju našega organizma. Praviloma bi morali biti med spanjem nekako paralizirani, če pa v tem procesu pride do napake, lahko sanje skušamo izživeti tudi s hojo v spanju. Hoja v spanju sama po sebi ni nevarna (če seveda ne živite poleg prepada ali železniške proge), zelo nevarna pa so lahko dejanja, ki jo spremljajo. Prav lahko se namreč zgodi, da med spanjem prižgete štedilnik – in ga pustite prižganega. Tega dejanja se v budnem stanju seveda ne boste niti spomnili, lahko pa se vam zgodi, da vas bo na početje med spanjem za vedno spominjala pogorela kuhinja. Če je hoja v spanju nekaj, kar vas spremlja vseskozi in če ste med spanjem sposobni tudi bolj kompleksnih in potencialno nevarnih opravil, je zagotovo čas za obisk zdravnika.

Govorjenje v spanju

Če med spanjem govorite ali le momljate, vas to ne bi smelo skrbeti. Med spanjem najverjetneje ne boste povedali nič pomembnega. Druga stran tega pojava je kričanje v spanju, ki je povezano predvsem z nočnimi morami. Zato je pogostejše pri otrocih, a to ne pomeni, da ga občasno ne doživimo tudi odrasli. Ker do teh krikov groze pride med REM-fazo spanca, se jih zjutraj praviloma ne spomnimo.

Močenje postelje

Uriniranje med spanjem je zelo pogosto pri otrocih, pri odraslih pa precej manj. Vas mora skrbeti, če se vam je pripetila nočna nesreča? Če je do tega prišlo le enkrat (in če ste imeli silno žive sanje, da sedite na stranišču), to ni razlog za skrb – če pa se neljubi dogodek ponovi, pa je to vsekakor razlog za obisk zdravnika. Pogosto uriniranje med spanjem je namreč lahko posledica različnih napadov, ki jih doživite med spanjem, zato je to vsekakor dober razlog za temeljit pregled pri zdravniku.

Vetrovi

Tudi vetrovi so pogost spremljevalec spanja, čeprav se večina ljudi tega niti ne zaveda. V spanju svojih vetrov namreč ne moremo nadzorovati ali jih povsem preprečiti, vendar pa jih s pravilno izbiro prehrane lahko vsaj malce ublažimo. Nočni vetrovi nikakor niso nevarni, lahko pa so malce neprijetni – sploh če vas o njih naslednje jutro obvesti vaš partner.

Trzanje

Ko počasi tonete v prijeten sen, vas kar naenkrat zbudi nenaden gib. Se tudi vam zgodi, da telo v polsnu včasih trzne? Gre za povsem neškodljiv pojav, ki vas ne bi smel skrbeti. Namesto trzanja lahko občutite tudi vizualni ali slušni dražljaj; tako lahko denimo zagledate utripajoče luči ali zaslišite pokajoč zvok. Vse to je povsem normalno, zato naj ti pojavi nikar ne zmotijo vašega spanca.

Vir: www.dormeo.net