Sprva so begunci napovedali, da bodo protestirali tako dolgo, dokler jih ne bo sprejela notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, nato pa so si premislili in je pet beguncev na notranjem ministrstvu zgolj oddalo svoje zahteve. Sedaj jim kaj drugega, kot počakati na odziv ministrstva, sploh ne preostane. Ministrica Györkös Žnidarjeva je sicer sporočila, da so prosilci za azil v Sloveniji deležni postopkov in oskrbe v skladu z zakonodajo, zaradi česar je ocenila, da za zdaj potrebe po srečanju s protestniki ni. Pojasnila je, da so postopki mednarodne zaščite kompleksni in zahtevni ter zato tudi nekoliko daljši.

»Pomagamo in smo kredibilen partner pri evropskem soočanju s kompleksnim problemom migracij, a ima tudi solidarnost svoje meje,« je opozorila in spomnila na sposobnost sprejemanja posamezne države.

Na ureditev statusa čakajo že eno leto

Nekateri od protestnikov na ureditev statusa v Sloveniji čakajo že več kot eno leto. Eden od njih je za STA povedal, da so na ministrstvu v zadnjem letu reševali zgolj po en primer na mesec, pozitivno pa je bilo rešenih le enajst odstotkov vlog. »Oni se ne zavedajo, da tukaj le dneve in dneve čakamo in kljub temu, da je dom odprt, se marsikdo počuti kot v zaporu,« je za STA opozoril Samer. Zaradi slabih razmer in počasi odvijajočih se prošenj za azil naj bi bili številni begunci depresivni.