RLS merilna tehnika je podjetje, ki je specializirano za izdelavo rotacijskih in linearnih senzorjev pomika in zasuka, je pravi zagon dobilo leta 2000 z združitvijo s podjetjem Renishaw, ki je 50-odstotni lastnik RLS. Trenutno zaposluje več kot 100 sodelavcev, skupni prihodki pa so lani znašali 10,5 milijona evrov, od tega 9,6 milijona na tujih trgih. Letošnje leto bodo po napovedih Janeza Novaka, direktorja podjetja, končali z okoli 13,4 milijona prihodkov in 107 zaposlenimi.

Infotehna Skupina je po lanski spomladi stopila v novo razvojno obdobje. Maja lani je namreč s prodajo 75-odstotnega lastniškega deleža postala del mednarodne skupine Euroscript International, ki zaposluje 1500 strokovnjakov po vsem svetu. Infotehno, ki je nastala že leta 1988, vodi Elvis Paćelat, podjetje, ki se ukvarja z razvojem informacijskih tehnologij s poudarkom na farmacevtskih podjetjih, pa je preteklo leto zaključilo s 5,67 milijona evrov prihodkov in imelo 56 zaposlenih. Infotehna naj bi imela ob koncu letošn jega leta 6,3 milijona evrov skupinih prihodkov in že 64 zaposlenih.

Plastika Skaza je podjetje, usmerjeno v razvoj novih plastičnih izdelkov iz recikliranih ter okolju in zdravju prijaznih materialov. V letu 2014 je s 166 zaposlenimi ustvarilo 29,4 milijona evrov skupnih prihodkov, za leto 2015 pa pričakujejo okoli 32 milijonov evrov prihodkov z okoli 190 zaposlenimi. Plastika Skaza vidi prihodnost v nadaljevanju razvoja izdelkov iz recikliranih in okolju prijaznih materialov pod lastnimi blagovnimi znamkami. »Veliko pozornosti bodo še naprej posvečali tudi razvoju zaposlenih v podjetju in sodelovanju z lokalno skupnostjo,« poudarja izvršna direktorica Laura Rednak. Plastika Skaza naj bi leto 2015 končala s okoli 31 milijoni evrpv prometa in 191 redno zaposlenimi ter okoli 45 zunanjimi sodelavci in študenti.

Podjetje ORO MET, ki je bilo ustanovljeno leta 2005, je specializirano za proizvodnjo standardnih in nestandardnih orodnih plošč. Podjetje, ki ga vodi Jernej Pavlin, je bilo za primorsko-notranjsko gazelo nominirano že lani in leta 2013, izdeluje plošče za orodja orodjarjev in CNC-obdelave ohišja bodočih orodij po specifikaciji orodjarskih naročnikov. Podjetje je lansko leto zaključilo s kar 8,7 milijona evrov skupnih prihodkov, kar je skoraj 30-odstotna rast. Število zaposlenih so v primerjavi z letom 2013 dvignili za petino. Na seznamu 100 najhitreje rastočih podjetij primorsko-notranjske regije ga najdemo na visokem sedmem mestu. Pavlin verjame v nadaljnjo odločno rat in napobeduje, da bo podjetje letošnje leto zaključilo s kar 11,8 milijona prihokdov, zaposlovao pa 56 sodelavcev.

Florjančič tisk je družinsko podjetje, katerega upravljanje zadnja leta prevzema druga generacija. Podjetje je Ivan Florjančič ustanovil leta 1992, do tedaj pa so imeli pri Florjančičih iz Miklavža na Dravskem polju zelo priznano kmetijo. Minulo leto je podjetje, v katerem ključne naloge že prevzemata sinova Nac in Rok, ustvarilo kar 8,3 milijona evrov prihodkov in zaposlovalo 41 ljudi. Več kot 80 odstotkov tiskarskih storitev podjetje, ki je bilo za dravsko-pomursko gazelo nominirano že v letu 2013, opravi za tuje kupce. Florjančič tisk za letos predvideva 15-odstotno rast prihodkov, število zaposlenih pa se bo povzpelo celo na 54.

Povratnik med najboljše v izboru gazela je tudi šenčurski Euro Plus, krovno podjetje mednarodne skupine NiceLabel s podružnicami v Nemčiji, Ameriki in Kitajski. Podjetje je leta 2005 prejelo srebrno gazelo. Multinacionalka, katere izvršni direktor je Matej Košmrlj, je specializirana za programske rešitve za oblikovanje in tiskanje etiket s črtno kodo in RFID, ki jih zagotavlja več kot milijonu uporabnikov iz več kot 100 držav. Slovensko podjetje je lani ustvarilo 5,6 milijona skupnih prihodkov in zaposlovalo 43 ljudi, letošnje leto bodo sklenili s 7,5 milijona evrov prometa, ekipa zaposlenih pa bo štela 56 ljudi. Podjetje ima po svetu še 40 zaposlenih.