V torek zvečer je osrednji srbski televizijski kanal, ravno ko je nastopala Srbija, prekinil prenos z Evrovizije, ker je s 400-člansko delegacijo na obisk prišel kitajski voditelj Xi Jinping. Na letališču Nikole Tesle ga je pričakal predsednik Aleksandar Vučić (v nedeljo ga na letališču Orly ni pričakal francoski predsednik Emmanuel Macron), pa tudi množice državljanov Srbije, ki so ga potem pozdravljale tudi v Beogradu. Samo iz Kragujevca je za ta namen prišlo 15 avtobusov. Xi je bil ganjen tudi v sredo, ko ga je pred Palačo Srbije spet pričakala velikanska množica, ki je vzklikala: »Srbija, Kitajska!«

Veliko lepih besed …

Vučić je pred množico izjavil, da se bodo spominjali tega obiska kot dne, ko se je pisala njihova prihodnost. Oba sta govorila o preseganju dosedanjega vseobsežnega strateškega partnerstva in povezovanju v skupnost za skupno prihodnost, kar je po kitajski klasifikaciji najvišja od sedmih oblik sodelovanja med državami. Xi pa je Srbijo označil tudi za najpomembnejšega partnerja v regiji.

Vučić je množici še dejal: »Kot imamo mi jasna stališča o tem, da je Tajvan del Kitajske, tako tudi oni podpirajo ozemeljsko celovitost Srbije. Z nami so bili tudi pred 25 leti, ko so to državo rušili in jo bombardirali. Skupaj z nami so plačali visoko ceno.« Xi se želi s tem obiskom spominjati Natovega bombardiranja kitajskega veleposlaništva 7. maja 1999, ko so umrli trije Kitajci. Še danes v Pekingu trdijo, da ni šlo za pomoto. Tedaj so zahodne države 77 dni z letali napadale Jugoslavijo, da bi preprečile vojno na Kosovu.

… in 28 sporazumov

Zdaj sta Vučić in Xi podpisala 28 sporazumov o sodelovanju na vseh mogočih področjih. Med drugim bo Kitajska v naslednjih treh letih gostila 50 mladih srbskih znanstvenikov in štipendirala na svojih univerzah 300 srbskih študentov.

Izjemno pozitivno pa bi lahko na srbsko gospodarstvo z odprtjem ogromnega kitajskega trga vplival prostotrgovinski sporazum med državama, ki bo z odpravo carin za več tisoč izdelkov začel veljati 1. julija. »Že 1. julija bomo lahko na ogromen trg izvozili jabolka, slive, borovnice, naše žganje in naše vino. In če za druge veljajo carine od 38 do 62 odstotkov, jih za nas iz Srbije ne bo,« je navdušen Vučić, ki pa je zamolčal, da trenutno več kot 90 odstotkov srbskega izvoza na Kitajsko predstavlja baker, kot če bi bila Srbija njena kolonija.

Vučić se je Xiju zahvalil za številne investicije v Srbiji, ki so večje od investicij posameznih evropskih držav. Kitajska podjetja so v zadnjih letih med drugim kupila rudnik bakra v Boru in Železarno Smederevo, ki sta največja srbska izvoznika. Kitajci gradijo moderno progo Beograd–​Budimpešta, zgradili pa bodo tudi velik stadion v Beogradu. Srbska proevropska opozicija meni, da to sodelovanje koristi predvsem kitajskim podjetjem in da se v Boru in Smederevu ne spoštujejo okoljevarstveni standardi in delovno pravo, Srbija pa naj bi se preveč zadolževala pri Kitajski.

Še naprej sedenje na dveh stolih

Vendarle je za malo Srbijo že sam Xijev obisk uspeh. Med drugim je Vučić Zahodu pokazal, da obstaja možnost povezovanja s Kitajsko, ki namesto Rusije vse bolj postaja glavni partner Srbije zunaj Zahoda. A srbski analitik Vuk Vuksanović za spletno stran Glas Amerike meni, da se Srbija zaradi ZDA ne sme preveč povezovati s Kitajsko: »Beograd še naprej pričakuje, da bodo ZDA oblikovale sporazum glede Kosova.« Srbija pa tudi zato ne sme obrniti hrbta Zahodu, ker je še vedno odvisna od trga EU. Samo izvoz v Nemčijo je štirikrat večji od izvoza na Kitajsko. x