Če bi bilo angleške lige konec v tem trenutku, potem Liverpool (9. mesto) in Manchester United (6. mesto) prihodnjo sezono sploh ne bi igrala na evropskih tekmovanjih. Prav zato bo morebitni spodrsljaj na jutrišnjem derbiju angleške lige še toliko usodnejši.

Kljub temu rivalstvo med Liverpoolom in Manchestrom ni nastalo zaradi nogometa, ampak zaradi gospodarstva. Po začetku industrijske revolucije sta se mesti borili za trgovinsko prevlado. Sprva je bil v prednosti Liverpool, ker je imel veliko in znano pristanišče, s čimer je bil Manchester v podrejenem položaju. Razmerje moči se je spremenilo, ko so končali 58 kilometrov dolg vodni kanal do Manchestra, s čimer so lahko ladje zaobšle Liverpool. Toda to je bilo konec 19. stoletja, zato današnje generacije poznajo predvsem nogometno rivalstvo, čeprav se je kasneje razvila tudi tekmovalnost na glasbenem področju. Tako so nogometaši Liverpoola začeli blesteti, ko je bila najpopularnejša glasbena skupina The Beatles, razcvet Uniteda pa se je začel, ko so bili najpopularnejši člani skupine Oasis.

Zadnji nogometaš, ki je neposredno prestopil med kluboma, je bil Phil Chisnall (iz Uniteda v Liverpool) leta 1964. Kasneje so oba rdeča dresa Liverpoola in Uniteda nosili le še Paul Ince, Peter Beardsley in Michael Owen, a vsak med njimi je vmes igral za vsaj en drug klub. Na medsebojnih tekmah je bil v bolj oddaljeni preteklosti boljši Liverpool, v nedavni zgodovini pa United. Rdeči vragi so na zadnjih 30 tekmah zmagali kar 18-krat.

V letošnji sezoni so pri Liverpoolu že zamenjali trenerja. Po osmem krogu je moral oditi Brendan Rodgers, nasledil ga je Jürgen Klopp. Po rezultatih sodeč Liverpool kaj bistveno ni napredoval, saj je v primerjavi z Unitedom od tedaj pridobil le eno točko, a zato njegovo moštvo igra boljši nogomet, ki bistveno bolj ugaja navijačem. Na drugi strani so rdeči vragi že skoraj vso sezono v krizi, zato je trener Louis van Gaal vse bolj osovražen. Če bi vodil kakšen španski klub, bi bil že brez službe.