Dan po konstituiranju novega nadzornega sveta Krke, ki ga vodi predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Matej Pirc, je prvi mož Krke Jože Colarič razkril nerevidirane rezultate poslovanja v prvem polletju. Skupina Krka je ustvarila 599,9 milijona evrov prodaje, kar je pol milijona več kot v enakem lanskem obdobju. Čisti dobiček se je zvišal za pet odstotkov, na 112,3 milijona evrov, medtem ko je bil dobiček matične družbe ob 569,9-milijonski prodaji višji za desetino (108,5 milijona evrov).

Pozitivne tečajne razlike

S krepitvijo rublja glede na lansko leto je Krka tokrat dosegla pozitivne tečajne razlike v višini 24 milijonov evrov. A še vedno je bila vrednost rublja v prvem polletju v povprečju 26 odstotkov nižja kot v enakem obdobju lani. V tretjem kvartalu bo Krka zavarovala tveganje slabitve tečaja rublja.

Najmočnejši Krkin trg je še vedno vzhodna Evropa, kjer je imela Krka v prvem polletju 186 milijonov evrov prodaje (lani v tem obdobju 220 milijonov evrov). V Ruski federaciji, največjem Krkinem posamičnem trgu, se je prodaja v rubljih sicer povečala za trinajst odstotkov, v evrih pa je bila zaradi razvrednotenja rublja manjša za skoraj 15 odstotkov. V zahodni Evropi je Krka v prvem polletju prodala za kar tretjino več v primerjavi z lanskim obdobjem. V srednji Evropi se je Krkina prodaja povečala za pet odstotkov, medtem ko je v jugovzhodni padla za petino. Colarič je zadovoljen tudi z rezultati na slovenskem trgu, kjer Krka sicer ustvari le šest odstotkov prodaje. Po več letih se je ta povečala, pa čeprav zgolj za odstotek.

Krka je letos končala največjo naložbo v svoji zgodovini: z dvesto milijonov evrov vredno izgradnjo tovarne Notol 2 na matični lokaciji v Ločni. Krka bo letos sprostila tudi dvajset milijonov evrov rezervacij zaradi dobljenega spora z družbo AstraZeneca v zadevi Esopremazol, lani pa je že prejela skoraj 21 milijonov evrov odškodnine iz tega naslova.